Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A Biblia tulajdonképpen beszédkonzerv – Szóbanforgó Podcast #10

Milyen szintjei vannak az olvasásnak? Mi a helyzet a memoriterrel? Hogyan viszonyul egymáshoz a hirdetett és az olvasott ige? – ilyen és hasonló kérdéseket járnak körül a Szóbanforgó Podcast legújabb adásában, melyben olvasásról, bibliaolvasásról, olvasási szokásokról beszélget Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor evangélikus lelkész vendégükkel, Mészáros Márton irodalomtörténésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem docensével. szobanforgo10.jpg

Gutenberg-galaxis – ezzel a kifejezéssel illetjük azt a kort, amely a sorozatnyomásra alkalmas könyvnyomtatás feltalálásával kezdődött. Az elmúlt ötszáz év alaptapasztalata – a mi féltekénken –, hogy az információ megőrzésének és átadásának alapja az írás és az olvasás. Legalábbis elsőre így tűnik. 

Azonban ma már szinte közhely, hogy az emberek nem olvasnak. Pontosabban egyre kevésbé olvasnak összetett és komoly szövegeket. Sőt kutatások azt mutatják, hogy a digitalizációval gyakorlatilag magát a képességet veszítjük el, amely alkalmassá tesz minket az érdemi olvasásra. Ezt a tendenciát nem túlzás krízisnek tekinteni az egyház életében. Mi lesz így a Bibliával – vagyis annak az olvasásával? Mit csinálunk a Bibliával egy olyan világban (amely inkább a ma, mint a holnap világa), ahol az emberek képtelenek az érdemi olvasásra? 

Többek között ezekről is beszélget Szlaukó-Bobál Orsolya és Kovács Viktor, a Szóbanforgó Podcast állandó beszélgetőtársai Mészáros Márton irodalomtörténésszel, a Károli Gáspár Református Egyetem docensével.

Hivatkozások: 
Szóbanforgó Podcast a népszámlálásról
Walter J. Ong: Szóbeliség és írásbeliség. Ford. Kozák Dániel. AKTI – Gondolat Kiadó, Budapest, 2010. (Társadalomelmélet – kommunikációtudomány.)

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218274403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása