Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #16 | Horváth Gergely

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Horváth Gergely rádiós műsorvezető, a Jézus és a rock and roll szerzője – korábban a Petőfi rádió és Kultúrfitnesz szerkesztője – készítette.

adobe_spark_17_-01.jpg

A szombat este csatatér.

Talán mert felnőtt megtérő vagyok, és a Szombat Esti Lázakból való kigyógyulás csak egy olyan váltó-lázzal ment, amely csendet követelt belül; a kényszerek megszelídítését, a tőlük való szabadulást, valamint a saját érzések és gondolatok elfogadását. Heartbeat vs. BPM. Volt idő, amikor ez a szombat este konkrét párviadal volt, ma már inkább szimbolikus. Azt szeretném, ha innét indulna minden ima, ennek a csendnek a méhéből, de ez ritkán van így. A csend hajlamosít a melankóliára, arra a kavargó belső érzelmi ködre, amelyben előjönnek az arc nélküli, tompa fájdalmak. Olyan, mintha a vasárnap öröméből vissza-visszalépnék a nagyszombatra; bár tudom a tegnap jelentőségét, de újra meg kell tapasztalnom a holnap jelenlétét. Mégis, ezek a visszalépések hajtanak aztán erősebben előre.

Az őszinte hálaadás sem jön mindig zsigerből. Ahhoz mindig újra magamra kell találnom bennem, ami feladat. A „nagyszombati" dalok segítenek. Jézus halála után az őt követők égüres térbe kerülnek. Az egy pillanatra szem elől vesztett, és feltámadottként még meg nem jelenő Úr iránti küzdelem jellemzi ezt az állapotot, amelyben a kétely már őszinte kapcsolat, a várakozás pedig tanúságtétel. Számomra valahonnét innen szólal meg Johnny Cash, Nick Cave és mindenki, aki saját belső csendjéért (is) küzd. Ha ilyet hallok, „szívem, mint a viasz, megolvad bensőmben”.

Ebből emel át magához a vasárnap, mert a nagyszombat nem életbiztosítás. A Feltámadott az örökélet-biztosítás. Ő pedig folyamatosan és mindenhová visszalép értünk: tudok olyan történetről, amikor egy ilyen rémült, vívódó „nagyszombati” dal hozta el a megváltást…

Számok listája:

  • Zbigniew Preisner - Les marionettes
  • Michael Kiwanuka - Cold Little Heart (album version ((9’58”))
  • Vad Fruttik - Darabok
  • Nick Cave & The Bad Seeds - I Let Love In
  • Johnny Cash - Hurt
  • Robert Plant & Alison Krauss - Polly Come Home
  • Folkside - Kövek között
  • Dave Gahan & Soulsavers - Take Me Back Home
  • Reef - How I Got Over

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9711972290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása