Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #10 | Liszka Viktor

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Liszka Viktor józsefvárosi evangélikus lelkész készítette.

adobe_spark_7_-01.jpg

Szöveg: Liszka Viktor

Megszólalt erre Jézus, és ismét példázatokban beszélt hozzájuk: „Hasonló a mennyek országa egy királyhoz, aki menyegzőt készített a fiának. Elküldte szolgáit, hogy hívják össze a meghívottakat a menyegzőre, de azok nem akartak elmenni. Ekkor más szolgákat küldött, akikhez így szólt: Mondjátok meg a meghívottaknak: Íme, elkészítettem az ebédet, ökreim és hízott állataim levágva, és minden készen van: Jöjjetek a menyegzőre! De azok, mit sem törődve ezzel, elmentek: az egyik a földjére, a másik a kereskedésébe. A többiek pedig megragadták szolgáit, bántalmazták és megölték őket. Ekkor a király haragra gerjedt, elküldte seregeit, és elpusztította ezeket a gyilkosokat, városukat pedig felégette. Akkor ezt mondta szolgáinak: A menyegző ugyan kész, de a meghívottak nem voltak rá méltók. Menjetek tehát a keresztutakra, és akit csak találtok, hívjátok el a menyegzőre. Kimentek a szolgák az utakra, összeszedtek mindenkit, akit csak találtak, gonoszokat és jókat egyaránt, és megtelt a lakodalmas ház vendégekkel. Amikor a király bement, hogy megtekintse a vendégeket, meglátott ott egy embert, aki nem volt menyegzői ruhába öltözve; így szólt hozzá: Barátom, hogyan jöhettél be ide, hiszen nincs menyegzői ruhád? Az pedig hallgatott. Akkor a király ezt mondta szolgáinak: kötözzétek meg kezét-lábát, és vessétek ki a külső sötétségre; ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás. Mert sokan vannak az elhívottak, de kevesen a választottak.” (Mt 22,1-14) 

Példának, vagy példázatnak okáért egy olyan átvirrasztott éjszakának, amely a királyi menyegzőről elmélkedve telik, finom indulása, óriási magasságai, és szédítő mélységei lehetnek. Fölemelő a meghívás, de rögtön elkeserítő, hogy a meghívottak mit sem törődnek azzal. Drámai következmény az erőszak megjelenése meghívottak és az invitáló részéről is. Megrendít, amikor tényleg belegondolok, hogy mi a valódi veszély. De tiszta fürdőköntösbe öltöztet a vérré vált folyókban leúszott ötven hossz után, hogy a lehetőség még mindig ott van? Vajon miféle menekült vagyok én Isten országában? Meghívott menekülő? Vagy kényelmes (de legalábbis megszokott, ismerős) életemből kapok lehetőséget kiszakadni a különleges, de ismeretlen Úr vendégségébe? A külső sötétség fogcsikorgatása és az ünnep zenélő, ragyogó öröme között nincsen más, vagy több árnyalat? Éppen eggyé válok valamivel, vagy bekebelez a nem ismert kegyelem? Lehet, hogy zavaromban elhallgatok, amikor az életem megtartása, és az ígért boldogság elérése történetesen ugyanazt a választ kívánja meg tőlem. A szeretet sem veszélytelen dolog. Persze lehet, hogy a külső sötétségből nézve minden ugyanolyannak látszik a benti fényben, ki tudja. A legsötétebb éjszaka méhében az ember egyetlen dolgot kiált suttogva: szabadíts meg, Istenem. Kívülről nézve a mulatság fénylő ablakait, azok a szememben tükröződve szintén ablakot nyitnak -bennem. És akkor felkel a nap. Lelkész leszek, ruhát veszek, kelő nappal én is kellek. Istennek.

Számok listája:

  • Sol Seppy - Enter One
  • Oi Va Oi - Refugee
  • Nick Cave & The Bad Seeds - When I First Came To Town
  • DJ Krush & Zap Mama - The Danger of Love
  • The Doors - Wishful Sinful
  • Boards of Canada - In a Beautiful Place Out of The Country 
  • Johann Sebastian Bach - BWV 997 Preludium
  • Brian Reitzell & Siouxsie - Love Crime
  • Vieux Farka Touré feat. Dave Matthews - All The Same
  • Eliot Goldenthal - Libera Me 
  • Nitin Shawney - Sunset

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10011780571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása