Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Migráció és a sokféleséget tisztelő protestantizmus

A protestáns egyházak nem idegenként tekintenek az Európa szerte, így hazánkban is egyre nagyobb számban megjelenő más vallású emberekre, hanem úgy, mint akik „lakótársaink”, akik ugyanannak a polisznak a tagjai, akik Isten szava által megszólítottak lehetnek.

Szerző: Orosz Gábor Viktor

A sokszínűség gazdagságot, de kockázatot is jelent egyszerre. Az életformák, a vallások, a nemzetiségi kisebbségek természetes módon gazdagítják egy társadalom kultúráját, de szinte ugyanilyen természetességgel kelt félelmet a sokféleség, ha ismeretlen marad, akár bevallja valaki, akár nem.

Az említett félelemmel szemben a másik megismerése, a vele folytatott párbeszéd és demokratikus kultúránk erősítése lehet megfelelő módszer.

Hiszen a demokratikus jogrendszerben az én szabadságom a másik szabadsága is! Számolnunk kell azzal, hogy a vallások, de a nemzeti identitást formáló értékek sem ismerhetők meg úgy, hogy valaki neutrális álláspontra helyezkedne és abból a távlatból vizsgálná nemzeti és vallási környezetét. Sokkal inkább

tudatosítanunk és megismernünk kell saját nemzeti és felekezeti identitásunkat, értékeinket és céljainkat ahhoz, hogy a más nemzetek és vallások értő ismerőivé és barátaivá válhassunk.

A helyes önismeret teremti meg azt a szabadságot, amely nem elszigetelődik, hanem nyit a másik nemzet, vallás, de egyáltalán a másik ember felé. 

A Krisztusban megélt szabadság a keresztény ember számára magába hordozza azt a tapasztalatot és ismeretet, hogy Isten leleménye az emberek megszólítására nem ismer korlátokat, a végeshez szokott emberi tudat, nem lehet gátja Isten végtelen jóakaratának és nemzetek felett álló egyetemes szeretetének. Mivel világunkat Isten teremtette és váltotta meg Isten hiányának nyomorúságától,

a protestáns egyházak nem idegenként tekintenek az Európa szerte, így hazánkban is egyre nagyobb számban megjelenő más vallású emberekre, hanem úgy, mint akik „lakótársaink”, akik ugyanannak a polisznak a tagjai, akik Isten szava által megszólítottak lehetnek.

A protestantizmus hozzászokott ahhoz, hogy a hitet a felekezeti sokféleségben tisztelje ezért vallja, hogy más vallásoknak is helye van a társadalomban, csakúgy mint a vallások iránti érdektelenségnek is.

Forrás: Köztes blog
Fotó: Papp Dóra

A szerzőről

Dr. Orosz Gábor Viktor evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Rendszeres Teológia tanszékének docense. A Lelkipásztor folyóirat főszerkesztője. Az egyidejűség derűje – Esztétika, életstílus és keresztény antropológia című kötete nemrég jelent meg a Blessed Hope Publishing gondozásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr168451336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása