Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Covid-járvány: min változtatott az egyház?
Covid-járvány: min változtatott az egyház?

Hamarosan elkezdődik az adventi időszak, amely minden gyülekezet életében az egyik legmozgalmasabb, legtöbb programmal tűzdelt időszak, ám ezt a járvány negyedik hulláma idén is átalakítani látszik. Pethő-Udvardi Andrea sárvári és Hajduch-Szmola Patrik pécsi evangélikus lelkészt kérdeztük arról, hogyan alakította a vírus a gyülekezeti életet, hogyan készülnek a karácsonyra ebben a felemás érzéseket kiváltó időszakban.

Szerző: Kovács Barbara 

gabriella-clare-marino-j0hd5hrzf54-unsplash_1.jpg

...

Kihívásra fel!
Kihívásra fel!

Dermedten állunk a naptár előtt, és azon morfondírozunk, mégis mikor szaladt el az előző (egyházi) év, és hogyan lehetséges, hogy újra itt toporgunk advent küszöbén? Előre rettegünk a ránk váró hajtástól, a közelgő ünnepről pedig csupán a tennivalók jutnak az eszünkbe? Vagy képesek vagyunk lelassulni, elcsendesedni, a karácsonyi készülődésbe nem beleőrülni, ezzel együtt pedig a külsőségek helyett az igazán fontosra figyelni?

Vitális Judit

laura-nyhuis-vg_b61t8efs-unsplash.jpg

...

Ellenreformáció ma
Ellenreformáció ma

Vajon van-e értelme hitvitát folytatni a reformációról a 21. században? – tettük fel magunknak a kérdést, látva több főként katolikus oldalról érkező cikket és YouTube-videót, amelyben a reformáció ünnepéhez közeledve az esemény jelentőségét próbálták megkérdőjelezni.

Szerző: Pongrácz Máté

  timothy-eberly-vgvmdrpocn4-unsplash.jpg

...

Anya, hol van most a dédi? – Beszélgessünk a gyerekekkel a halálról!
Anya, hol van most a dédi? – Beszélgessünk a gyerekekkel a halálról!

Halottak napja környékén kisgyermekes szülőként gyakran feszengünk, hiszen ebben az időszakban a legkisebbek is találkoznak a halállal, kérdéseikre pedig sokszor nem tudunk vagy nem merünk válaszolni. Beszéljünk-e gyermekünkkel a halálról? Ha igen, milyen életkorban, és mit mondjunk nekik?

Szerző: Kovács Barbara

ann-alfkvoqwhuu-unsplash.jpg

...

Egymásra figyelve
Egymásra figyelve

Nem szándékolt, hogy éppen a koronavírus-járvány újabb fellángolásának időszakában közlünk beszélgetést egy patikussal, mégis, fontosnak tartom, hogy akár ezen a helyen is kérjem olvasóinkat: vigyázzanak magukra és egymásra – mindannyian vigyázzunk egymásra még inkább ezekben a napokban-hetekben!

Kézdi Beáta 

hannah-busing-zyx1bk9mqma-unsplash_1.jpg

...

Te mennyit adnál oda egy másik ember életéért?
Te mennyit adnál oda egy másik ember életéért?

Te mit tennél, mennyit adnál, hogy segíts, hogy valakit ismeretlenül is életben tarts? Rendhagyó riportot adott a napokban David Beasley , az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) igazgatója a CNN-nek. Állítása szerint jelen pillanatban közel 6 milliárd dollárra lenne szükség a világ éhezőinek mielőbbi megsegítéséhez.

Szerző: Homoki Pál

siegfried-poepperl-2gf_kgjjhm-unsplash.jpg

...

Miért élünk? És hogyan keressük Istent?
Miért élünk? És hogyan keressük Istent?

Az emberbe alapvetően bele van kódolva, hogy vágyjon Istenre. Azonban önmagában a vágy még sem nem jó, sem nem rossz, csupán mozgatóerő, amely akár jól is és rosszul is be tud csatornázódni. Kedvező esetben megfogan az Isten iránti érdeklődés, máskülönben csak a megistenülés vágya hajtja hiábavaló erőfeszítéseinket.

Szerző: Kovács Viktor

marc-olivier-jodoin-tstnu7h4uee-unsplash.jpg

...

Instagram vagy valóság?
Instagram vagy valóság?

Az életben folyamatosan szerepet játszunk. Szerepet játszunk a munkahelyünkön, a családunkban, a házasságunkban, az utcán, a közértben. Máshogyan beszélünk hivatalos személyekkel, másképp jelenünk meg színházban, vagy egy futballmeccsen. Mindig alkalmazkodunk a szituációhoz, a helyzethez, a pillanathoz. Az élet minden pillanata más, minden pillanata változást igényel. 

Szerző: Pongráczné Győri Boglárka 

claudio-schwarz-vj3notix85y-unsplash.jpg

...

Fo­gyaszt­ha­tó-e a re­for­má­ció 2021-ben?
Fo­gyaszt­ha­tó-e a re­for­má­ció 2021-ben?

„A re­for­má­ció nem más, mint egy hoz­zá­ál­lás a ke­resz­tény­ség­hez.  Ebben az ér­te­lem­ben a re­for­má­ció nem fe­le­ke­zet­füg­gő. ” – írja Gáncs Tamás. A kelenföldi evan­gé­li­kus igazgató lel­kész  Mt 5,1–10  alap­ján írt, re­for­má­ció ün­ne­pé­hez kap­cso­ló­dó gon­do­la­ta­it ol­vas­hat­ják.

ref504.jpgP. A. La­bo­uchère: Me­lancht­hon, Lu­ther Po­me­ra­nus és Cru­ci­ger bib­lia­for­dí­tást ...

Gyilkosság és gyilkosság között van különbség?
Gyilkosság és gyilkosság között van különbség?

Évről évre megjelenik olyan könyv, film vagy sorozat, melynek főszereplői a túlélésért küzdenek valamilyen verseny során egy impozáns helyen. Battle Royale, és a nem is olyan régi Éhezők viadala sikere után a Squid Game (magyarul: Nyerd meg az életed) sikere garantált volt tehát, ám ekkora népszerűségre még a Netflix sem számított. A dél-koreai sorozat nézettsége rekordokat döntöget, az emberek pedig nem tudnak betelni a kékeszöld melegítőbe öltözött ...

Kovács Viktor: Feladatom, hogy minden oldal tagjai felé szolgáljak
Kovács Viktor: Feladatom, hogy minden oldal tagjai felé szolgáljak

Teljesen egyet kell, hogy értsek Bese Gergő atya írásának felütésével. Az bizonyos, hogy az utóbbi időben egyházi személyként, papként vagy lelkészként ( tekintsük most ezt a két megfogalmazást szinonimának az egyszerűség kedvéért ) kaptunk hideget-meleget, ha a társadalmi viták fókuszában lévő kérdésekben megnyilatkozunk. De ez talán soha nem volt másként. Én is úgy gondolom, hogy nem maradhat el a felelős hozzászólás, és adott esetben az ...

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

ev_hu.png

 

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása