Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A Himnusz teológiája

Kevés dolog köt össze bennünket, magyarokat. Úgy értem, mindannyiunkat. Nemzetünk és társadalmunk patológiás állapotáról olyan közhelyes, sokszor mégis érthetetlen fogalmakban beszélünk, mint például „lövészárok”, „kultúrharc”, „fragmentálódás” vagy „társadalmi olló”. A jelen helyzetben ezekre a közhelyekre – Szent Grál híján – szintén csak közhelyes (de igaz) válasz kínálkozik: azt kell keresni, ami összeköt, és nem azt, ami szétválaszt. 

Szerző: Kovács Viktor ajkai lelkész

 himnusz.jpg

Éppen ezért nagyon meg kell becsülni azt a kevés közös dolgot, amely a gyógyulás alapja lehet. És itt most nem olyan konzumhungarikumokra gondolok, mint például a Puskás öcsi, a pirospaprika meg a Rubik-kocka (bár ezek sem elhanyagolható kincseink), ezeknél ugyanis sokkal több kell ahhoz, hogy egyáltalán reményünk lehessen – ha nem is az optimális, de legalábbis – a mindenki számára élhető közösségre. Akkor akár a Himnusz is lehetne az?

Az idén kétszáz éves Himnuszt sok oldalról meg lehet közelíteni. Adja magát az irodalomtudomány és a történettudomány perspektívája, de akár olyan nemzetkarakterológiai fejtegetésbe is kezdhetnénk, hogy vajon miért ilyen szomorú és lehangoló versre esett a választás. Mi most mégsem ezt fogjuk tenni. Inkább a teológia irányából közelítünk. Erre a felhatalmazást maga Kölcsey Ferenc adja meg a Himnusz első sorával: „Isten, áldd meg a magyart…!”

Sorról sorra vizsgáljuk a Himnusz első versszakát, és kérdezünk, helyeslünk, kifogásolunk, kritikát fogalmazunk meg. Majd az adás második részében hátrébb lépünk, és megpróbálunk választ adni arra a kérdésre, vajon miként állhatunk hozzá a magyar himnuszhoz hívő emberként.

Hivatkozott adások: 

A Szóbanforgó Podcast lejátszási listája
Jézus és a háború
Igehirdetés arról, hogy Jézus nem áll senkinek az oldalán

Borítókép: Magyarjelen.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3318039018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása