Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Az 500 éves wormsi vallástétel a filmvásznon

Ma 500 éve kezdődött a wormsi birodalmi gyűlés, amelyen 1521. április 18-án elhangzott Luther vallástétele. Ezt a pillanatot számos film bemutatja. Ezekre a jelenetekre épül az a videó, amelyet Fabiny Tamás elnök-püspök állított össze.

Szerző: Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke

20210416_worms_film2.png

„Kik ott álltatok, »nem tehetve másképp«,
mert ez vagy az, de megalkuvás nincsen,
mert a langyosat kiköpi az Isten

(Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt, részlet)

Éppen ötszáz éve, 1521. április 18-án hangzott el Luther Márton híres vallástétele: „Itt állok, másként nem tehetek, Isten engem úgy segéljen!” A többek által vitatott hitelességű mondatnál fontosabb, amit Luther egészen biztosan mondott a német-római császár színe előtt: „Lelkiismeretemhez és Isten igéjéhez vagyok kötve. Nem tanácsos az embernek a lelkiismerete ellen cselekedni.”

Az egyházunkban gyakran használt „lélekkel, ismerettel” szlogen talán erre a hitvallásra is visszavezethető. Tudjuk, Luthert végül birodalmi átokkal sújtották, de Bölcs Frigyes színlelt emberrablással megmentette a őt, aki ezt követően álnéven és elváltoztatott külsővel Wartburg várában élt. És ha már ajándék időt kapott, lefordította németre a Szentírást…

A wormsi jelenet joggal kiáltott megfilmesítésért. Az eseményekben és a hitvallásban rejlő dramaturgiai töltetet számos amerikai, német és magyar rendező felismerte, és izgalmasabbnál izgalmasabb módon filmvászonra vitte. A csatolt hét és fél perces összeállításban a következő filmek szerepelnek:

Martin Luther (1953), rendezte: Irving Pichel
Martin Luther (1983), rendezte: Rainer  Wolffhardt
Martin Luther (1983), endezte: Kurt Veth
Luther (2003), rendezte: Eric Till
Luther Márton élete (2017), rendezte: Richly Zsolt

Emlékezzünk hálával Luther wormsi helytállására. Töltsük meg tartalommal az ötszáz éves évfordulót. Ne legyünk langyos keresztények. Legyünk hitvallók. Nem melldöngetve, de szívósan és következetesen. Soha ne szégyelljük hitünket, keresztény elkötelezettségünket. Jézus szava ma is érvényes: „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt (Mt 10,32)

A videó az alábbi képre kattintva indul el:

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9416502930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása