Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Böjt a „böjtben”

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is!

T. Pintér Károly

eli-eshaghi-oc97bfpli9o-unsplash.jpg

„A böjti időszak […] fokozottan késztet »belső szobánkba« (Mt 6,6), és lám, idén még a világi hatóságok előírásai is szinte köteleznek erre” – írtuk a kijárási korlátozások első ízben történt tavalyi elrendelése után megjelent magazinunkban. Nos, a hatóságok – néhány nyárias hónaptól eltekintve – azóta is a minél zárkózottabb életvitelt tanácsolták (és tanácsolják) a Covid-19 kitartó terjedése okán. Bizonyos értelemben tehát most egyfajta elhúzódó böjtöt él meg az egész emberiség – idestova több mint egy éve.

Nálunk nagyjából annak a karácsonyra felkészítő adventnek a beköszöntével szigorodtak ismét a szabályok, amely időszakot eleink még leginkább „kisböjtnek” nevezték. És sutty, szinte észrevétlenül már meg is érkeztünk a húsvét előtti negyven napot felölelő „nagyböjtbe”! Miután életünk – a vírusveszély miatt – érdemben a tavalyi nagyböjt óta nem térhetett vissza régi kerékvágásába, fel kell tennünk a kérdést: tudunk-e megkülönböztetett jelentőséget tulajdonítani ennek a negyven napnak?

Hogy a kérdés persze pandémia híján is minden évben aktuális, azt jól érzékelteti Böjti barangolások című összeállításunk, amelybe az Evangélikus Élet régi lapszámaiból válogattunk. Itt olvasom: „Jaj, de nagyon nehéz igazán böjtölni! A keresztfa elé állítani magunkat.”

Ebben az önvizsgálatra késztető időszakban azonban e mostani EvÉlet-számban is számos írás tartja elénk az Ige tükrét. Légyen szó Az „én” és a „másik” az Újszövetségben című írásban taglaltakról vagy épp arról, hogy „boldogok a tiszta szeműek”.

Vajon ez az újabb – a keresztények számára dedikáltan böjti – negyven nap elégséges lesz-e arra, hogy végre tényleg „tisztázódjunk”, és ne is kívánkozzunk visszatérni a „régi kerékvágásba”?

b1_2021_07_08.jpg

Fizessetek elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/folyoiratok/digitalis oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr916430382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása