Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

10 + 1 gondolat a házasságról

Keresztényként bátran hangsúlyozhatjuk azt az igazságot, hogy Isten szent és magasztos kapcsolatként tekint a házasságra. Örömét leli két emberi szív egymásra találásában, szíve vágyik arra, hogy sikerüljön nekünk boldog házasságban élni. Ehhez azonban érdemes odafigyelni pár apróbb vagy fontosabb dologra. Ezeket gyűjtöttük most egy csokorba. 

Szerző: Pongráczné Győri Boglárka és Pongrácz Máté

wu-jianxiong-4tet084jwaa-unsplash.jpg

1. Bizalom

Minden házasság alapja a bizalom. Fontos, hogy az ember teljes lényével meg tudjon bízni a másikban, hisz egész életünket a kezébe helyeztük. Ha bízom a társamban, kitárulkozhatok előtte. Megszűnek a falak, önmagam lehetek hibáimmal és erényeimmel együtt.

2. Barát

Noha ritkán használt kép, mégis fontos, hogy a házastársam a barátom is legyen. Ne csak testi-lelki vonzalom legyen közöttünk, hanem legyenek közös témák is. Olyan ember legyen házastársam, akivel mindent megoszthatok. Egy igazi barát pedig minden percben kíváncsi rám, mert szeret.

3. Elköteleződés

Gyakran félünk kimondani bizonyos szavakat, mert súlyuk van. De vajon baj-e, ha hangsúlyt kap, hogy férj vagy feleség vagyok, házasságban élek? Elmúlt az a világ, ahol félni kellett az elköteleződéstől. Ha fontos és számít nekem, hogy van házastársam, bátran legyek is rá büszke, hisz ez az emberi kapcsolatok egy másfajta, páratlan szintje.

4. Társ

Nem vagyok egyedül! Sokszor félreértjük ezt a kifejezést. A házasságban ez nem azt jelenti, hogy mindig a másik mellett kell lennem. Sokkal inkább azt, hogy tudhatom: még ha fizikailag távol is vagyunk egymástól, valakinek ott vagyok a szíve közepén. Mindig, minden percben, minden helyzetben. Ezt elég tudni, és sosem leszek egyedül!

5. Ketten

Sok cikk és videó szól manapság arról, hogy egy nyitott kapcsolat hányféle lehetőséget rejt magában. Minden érvelés és magyarázat mögött azonban ott húzódik a fájdalom: nem szeretek és nem szeretnek igazán. A legmélyebb szeretetközösségnek, a házasságnak pont az a lényege, hogy testileg és lelkileg is eggyé válok azzal, akit szeretek. Ketten leszünk egy testté!

6. Együtt

Közösségben lenni egy emberrel azt jelenti, hogy noha létezik az „énidő” fogalma, de az együttlét adja a mindennapok igazi töltését. A házasság igazi csodája, hogy olyan valakivel élhetek együtt, akit szeretek, és akivel mindent jó együtt csinálni.

7. Biztonság

A nők számára nagyon fontos, hogy biztonságban érezzék magukat. Ebben óriási segítséget tud adni egy házastárs és a házasság. Az igazi kiteljesedés akkor valósul meg, amikor azt érezzük, biztos háttér és alap vesz körül bennünket. Biztonságra azonban a férfiak is vágynak. Az igazi férfi akkor érzi magát biztonságban, ha tudja, hogy szerelme szíve közepére az ő neve van felvésve…

8. Egy életen át

Az esküvőn a házassági esküt szeretjük nagyvonalúan értelmezni. Pedig milyen jó lenne, ha magunkénak éreznénk az eskü legnehezebb részeit is. A házasság nem játék. Egy életre szóló, halálig tartó kapcsolat. Mennyire felemelő belegondolni, hogy azzal élhetem le egész életemet, akit szeretek.

9. Család

Mi is a család? Nagy vita zajlik erről. A család életet adó közösség. Gyönyörű, hogy a házasságból, ha Isten engedi, család születhet! Isten ebben a közösségben képzel el minket. Ezért kell nagyon védeni a családokat.

10. Vágy

Keresztényként tabutémának érezzük a szexualitásról és a testi közösségről szóló diskurzust. Pedig Isten teremtési rendjéhez hozzátartozik a testiség és a szeretet ilyenformán való megélése is! A hosszú házasság titka, hogy ne csak lelkileg, de testileg is éljen a vágy egymás iránt.

+1 Isten ajándéka

Isten ajándéka az életünkben a szerető házastárs és a jó házasság. De ezért mi is tehetünk! Imádkozhatunk feleségünkért vagy férjünkért! Imádkozhatunk a házasságunkért, és kérhetjük Istentől, hogy mutassa meg számunkra, mitől lesz boldog a házastársunk. Mert az ő boldogsága megpecsételi a közös boldogságunkat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr316421452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása