Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Andelic Jonathan: A hit nem szégyellni való téma
Interjú A Dal 2021 énekesével

A Dal 2021 verseny egyik különlegessége Andelic Jonathan (Jota) Áldom című dicsőítő dala, amely hitről, döntésről és Isten kegyelméről szól. Jotával beszélgettünk a műsorról, a zenéről és Istenről.

Szerző: Szebenszki Noémi

jota_kep_3.jpg

A Dal 2021-es szériájába több mint négyszáz dal közül választották ki azt a negyven számot, melyek közül a zsűri és a közönség együttesen keresi idén az ország legjobb magyar slágerét. Az előadók hét héten keresztül versenyeznek, amit a közönség minden szombaton 19:35-től követhet a Duna Televízión. A dalok mind valami másért jók, de vajon mi tesz egy zeneszámot igazán jóvá?

„Ez nagyon szubjektív. Szerintem fontos, hogy egy dallal tudjak azonosulni zeneileg és a tartalmát tekintve is. Az adott hangulatomtól is függ, hogy melyik dalt érzem igazán jónak. Mivel szöveges zenei műfajról beszélünk, szerintem az is fontos, hogy egy dalnak legyen tartalma, ne legyen semmitmondó”– hangsúlyozta a fiatal énekes.

A mondanivaló fontosságára a 2020-as év nyertes dala is rámutatott, amely egy párkapcsolati krízishelyzetről, a megcsalásról szól. Ez a téma sokak számára ismerős lehetett. De adódik a kérdés, hogy az Áldom című dal vajon mennyire tudja megszólítani például a nem hívő közönséget is.

„Műfaját tekintve a dalom popos, funky, aminek a hangulata hamar megfoghatja az embereket. Témáját tekintve viszont megosztó lehet, mert kihangsúlyoztam, hogy nekem Jézus az, akibe belekapaszkodom, aki a megoldás a legtöbb helyzetben. Amikor jönnek a nehézségek, harcok, terhek, amiket nem tudunk cipelni, szerintem mindenkinek kell valaki vagy valami, amibe belekapaszkodik. Nekem Jézus az. Sokakban, lehet, nem fogalmazódik meg, hogy csomó helyzetben Isten az, aki segített, a dal erre is ráébreszthet” – árulja el a fiatal zenész.

A dal születéséről Jonathan elmondta: hamarabb jön a zene, a dallam, mint a szöveg. „Ez a dal arról a döntésről szól, hogy ha nem olyan irányban haladnak a dolgok, mint szeretnénk, akkor mit teszünk. Számomra mindig jó döntés volt, hogy nem hagytam abba Istent dicsérni. Az élet 0–24 órás kegyelem. Az öröm, amiben Isten jelenlétében vagyok, az örömnek egy más minősége, amit az ember nem tapasztal meg máshogyan.”

A dicsőítés egyben bizonyságtétel, nehéz ennyire megnyílni mások előtt? – tesszük fel a kérdést, melyre meglepő válasz érkezik: „Nem könnyű, de nem a témája miatt. Ez nem szégyellni való téma, amit rejtegetni kéne. Engem nem zavar, ha valami megosztó, nem szeretem az állóvizet.”

jota_kep.jpg

Andelic Jonathan (Jota) A Dal 2021-ben, forrás: mediaklikk.hu

És hogy mi a fiatal énekes motivációja? Miért ír dalokat? Mert szeretne zenével foglalkozni, énekelni, másoknak adni. „Emellett igyekszem hiteles lenni, szeretném megmutatni, hogy nem piedesztálra állított hős, szent vagy tökéletesre csiszolt szentfazék vagyok, hanem egy átlagos ember, aki igyekszik jól használni, amije van, de az egészben Isten a nagy.”

A szombati fellépésről Jota elmondta, hogy nagyon látványos lesz. „Ilyen helyzetben ritkán voltam, de inkább azt érzem kihívásnak, hogy ne csak a show-ról szóljon, ne az vigye el, hanem úgy tudjam elénekelni a dalt, hogy a képernyőn keresztül kinyúljon Isten a szívekhez.”

Jonathan sok támogatást is kap: rengeteg keresztény ember és gyülekezet ír neki, összefognak, megosztják a posztjait. „Annyi pozitív, szeretettől túlcsorduló visszajelzést kapok, hogy csak olvadozik a szívem, tényleg annyira hálás vagyok. Az embereknek ez a fajta bátorító, szeretetteljes, támogató hozzáállása nagyon megható. Ilyenkor úgy érzem, még nagyobb a felelősségem, hogy jól csináljam” – árulta el.

Végül nem lehetett megkerülni a kérdést, hogy hogyan fogadná, ha az Áldom lenne az év dala. „Elsírnám magam”– válaszolta nevetve. Majd komolyra fordítva a szót, hozzátette: „Nagyon nagy örömmel. Valószínűleg nem fognám fel ott a helyszínen. Az biztos, hogy az elképesztő fordulat lenne, hogy egy ilyen, nyíltan keresztény dicsőítő dal lett Magyarországon az év dala, az egy nagy felkiáltójel lenne mindenki számára.”

Andelic Jonathan (Jota) Áldom című dala:

 

Borítókép forrása: Facebook, @AndelicJonathan

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr916417202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása