Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hogyan dolgozhatja fel az egyház a múltat?
Szembenézés az evangélikus egyházban

„Vállalni kell, hogy ez a mi egyháztörténetünk. És hogy minden személyes történetnek, közösségtörténetnek és egyháztörténetnek egyszerre vannak nagyon pozitív és vállalhatatlanul negatív dolgai.”

Szerző: Kovács Viktor

_26_podcast_hatter_egyhaz_a_rendszervaltasban_rendszervaltas_az_egyhazban_beszelgetes_dr_koranyi_andrassal.jpg

Nem olyan régen hagytuk magunk mögött a rendszerváltás harmincadik évfordulóját. Persze e történelmi fordulat kapcsán nem lehet konkrét dátumot meghatározni, hiszen a rendszerváltás/rendszerváltozás nem pontszerű esemény volt, hanem egy olyamat folyamat, amely évekig tartott, és hatása, eredményei vagy éppen eredménytelensége mind a mai napig érezteti hatását.

Az egyházak számára is gyökeres fordulatot jelentett: addigi megtűrt vagy tiltott státuszukból egyszeriben „szabadság” lett. De vajon mi történt az egyházakon belül? Hogyan élte meg – elsősorban – az evangélikus egyház a rendszerváltást? Elszenvedője vagy alakítója volt? Miből váltottak át mire? Mit jelenthet a rendszerváltás azoknak, akik akkor még nem éltek? És hogyan tudjuk feldolgozni az elmúlt rendszer történéseit, mit tudunk tanulni belőlük?

Kovács Viktorral beszélget dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem tanára, egyháztörténész, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspökhelyettese.

A HálóDokumentumok és tanulmányok a Magyarországi Evangélikus Egyház és az állambiztonság kapcsolatáról 1945–1990 című sorozat a Magyarországi Evangélikus Egyház tényfeltáró munkájának időszakos eredményeit foglalja kötetekbe. A közelmúltban jelent meg a sorozat 3. kötete a Luther Kiadó gondozásában.

 Borítókép háttere: Fortepan

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7616272674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása