Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

„Megszólaltak a harangok azért, hogy a rendőrök ne üssék az embereket”
Imádkozzunk Belaruszért!

Hrodna – A hírekből ismerjük, igen feszült a helyzet Belaruszban. Az országban van egy kicsi evangélikus egyház is, amely tagja a Lutheránus Világszövetségnek. Minszkben és a tüntetések másik helyszínén, Hrodnában (Grodno) is van templomuk. „Evangélikus templomunk a város központjában található. Az ortodox és katolikus testvérekkel együtt megnyitottuk a templomokat, hogy a tüntetők bemenekülhessenek. A gyülekezetek harangjai a rendőrségi erőszak ellen tiltakoznak” – mondta Vlagyimir Tatarnikov, a helyi evangélikus egyház lelkésze az ország jelenlegi helyzetéről. A lengyel evangélikusok közös imádságra hívták fel az evangélikus közösségeket, amelyhez a hazai gyülekezetek csatlakozását kérte a Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa.

johanna-buguet-opxcdrphgis-unsplash.jpg

A hónap elején történt elnökválasztást követően Belaruszban tömeges tiltakozások zajlanak. A választásokat ugyan az eddig hivatalban lévő Alekszandr Lukasenko elnök nyerte, akit 1994 óta hatodik alkalommal választottak meg, de tüntetők az eredmény érvénytelenítését követelik. A választások után Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelölt Litvániába menekült. Emberek ezreit tartóztatták le a tüntetések során. A rendőrség brutalitása további tüntetésekhez vezetett.

„Az egész országban zajló tüntetésekhez gyármunkások is csatlakoztak. A lengyel és litván határ közelében, a Belarusz nyugati részén fekvő Hrodna (Grodno) nevű városban a fiatalok és a családok az utcára mennek” – hívta fel a figyelmet Vlagyimir Tatarnikov lelkész az evangélikus világszervezet hírszolgálatának (LWI(külső hivatkozás)) és az E(külső hivatkozás)wangelicy.pl(külső hivatkozás)-nek (németül az Evangelisch.de(külső hivatkozás) oldalon) adott nyilatkozataiban. „Az elmúlt napok tömegtüntetései után az egész országban letartóztatásokra és házkutatásokra került sor – folytatta beszámolóját. – A római katolikus és ortodox testvérek is megnyitották templomaikat, hogy a tüntetők védelemre lelhessenek. Az evangélikus Szent János-templom Hrodnában a városcentrumban található, éppen a rendőr-főkapitányság épülete mellett. Innen indultak a bevetési egységek. Ezért a templom körüli területet lezárták. A katolikus, az ortodox és az evangélikus templomokban egyaránt megszólaltak a harangok azért, hogy a rendőrök ne üssék az embereket. A templomokat azért megnyitottuk meg, hogy a rendőrök elől menekülő tüntetők ott védelmet találjanak, és természetesen, hogy lehessen imádkozni is. Ez azért is volt fontos, mert azokat az embereket, akik a városban úton voltak – lehet, hogy épp hazafelé vagy sétálni –, a biztonságiak úgyszintén tekintet nélkül megverték és magukkal vitték. Így több mint nyolcvan ember eltűnt, senki sem tudja, jelenleg hol vannak. Gyülekezetünk tagjai is részt vettek a tüntetésekben, és néhányukat le is tartóztatták. Imádkozzunk országunk békéjéért” - szóltott fel Tatarnikov nyilatkozatában.

A belorusz evangélikus egyház egyik fő feladata a jelenlegi helyzetben, hogy szeretetszolgálati munkát végez az erőszak áldozatai, valamint a kórházban tartózkodók között. A közeljövőben ehhez az egész evangélikus közösség támogatására is szükség lesz. De Tatarnikov lelkész mindenekelőtt azt kéri, hogy imádkozzunk értük. „Imádkozzunk a békéért és a stabilitásért válság által sújtott országunkban!”

A belorusz evangélikus egyház az Oroszországban és más államokban működő evangélikus egyházak szövetségének része, amely 1989 óta tagja a Lutheránus Világszövetségnek. Belaruszban egyébként két nagy egyház van, a római katolikus és az ortodox. Az evangélikus egyház igen kicsi és nehéz sorsú. Az egyház Hrodnában a varsói evangélikus egyház része volt, majd a kommunisták a háború után feloszlatták a gyülekezetet, és a templomban városi archívumot rendeztek be.  Sztálin az evangélikusokat Kazahsztánba és Kirgíziába száműzte. Jelenleg Minszkben, Vityebszkben és Hrodnában van gyülekezet.

„Jó kapcsolatban vagyunk a hrodnai polgármesterrel, de országszerte akadályok tornyosulnak előttünk. Nem vagyunk egyház jogi értelemben, mivel kevés gyülekezetünk van. Nem szabad külföldi lelkészeket meghívnunk, még Oroszországból sem, és egyezményeket sem köthetünk más lutheránus egyházakkal, sőt, ha anyagi vagy dologi segítséget kapunk, azt is regisztráltatnunk kell bizonyos hivataloknál. Külföldi testvéreink pénzadományainak tizennyolc százalékát be kell fizetnünk adóként. Az elmúlt évben segítséget kaptunk a Lengyelországi Evangélikus Egyháztól missziós célokra, és bár az adomány novemberben érkezett, a felhasználására szóló engedélyt csak a következő év márciusában kaptuk meg. Emellett ha kisebb rendezvényeket, például koncerteket szervezünk, azt mind egyeztetnünk kell a város vezetésével” – magyarázta Vlagyimir Tatarnikov lelkész, aki azt is elmondta az interjúban, hogy a gyülekezeteik tagjainak többsége olyan fehérorosz, aki azért lett egyháztag, mert a reformáció üzenete megszólított őt. De tartoznak hozzájuk német, észt és finn származású családok is. Emellett kapcsolatban állnak az oroszországi, kazahsztáni és ukrán evangélikusokkal is. Vlagyimir Tatarnikov az egyetlen evangélikus gyülekezeti lelkész az egész országban, mellette még két diakónus szolgál. Mégis további gyülekezetek alapítását tervezik, és igen hálásak a lengyel testvérek segítségéért. Kapcsolatban állnak a kelet-lengyelországi Białystokban szolgáló Tomasz Wigłasz lelkésszel és a mazúriai egyházkerület püspökével, Paweł Hauséval (Kętrzyn/Rastenburg).

A Belarusszal szomszédos Lengyelország evangélikus elnök-püspöke, Jerzy Samiec a napokban azzal a kéréssel fordult a társegyházakhoz, hogy augusztus 23-án, vasárnap csatlakozzanak az általuk megfogalmazott imádsághoz. A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsának javaslatára honlapunkon is megjelentetjük az alábbiakban az imádság szövegét:

Mindenható Urunk és Istenünk!

Hozzád fordulunk, aki a rend és a béke Istene vagy, és eléd visszük testvéreink ügyét Belaruszban. Kérünk, vess véget az erőszaknak, állj azok mellé, akik kárt szenvedtek, ugyanakkor adj nekik erőt ahhoz is, hogy a tetteseknek megbocsássanak. Szüntesd meg a gyűlöletet, és adj helyette kölcsönös tiszteletet. Mindazoknak pedig, akik Belarusz jövőjéről dönteni fognak, adj bölcsességet, higgadtságot, és ajándékozz nekik egységet. Bizalmadba ajánljuk azokat, akik társadalmi kérdésekkel foglalkoznak, közben pedig életüket vagy egészségüket teszik kockára. Kérjük, vigasztald azokat, akik a tüntetések során veszítették el hozzátartozóikat. Legyen gondod azokra, akiknek szeretteik eltűntek. Erősítsd azokat, akiket testileg vagy lelkileg megtörtek. Urunk, adj ennek a népnek szabadságot, igazságosságot és békét, minket pedig tégy érzékennyé arra, hogy az emberi szenvedésre, igazságtalanságra és gonoszra képességeink szerint jól reagálhassunk. A világ sója és világossága akarunk lenni.

Ámen. 

Forrás: Horváth-Bolla Zsuzsanna / Evangélikus.hu

Borítókép: Unsplash / Johanna Buguet

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8816177466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása