Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mi az, ami NEM nekem szól a Bibliából?

Vajon nekem szól a Biblia? Tényleg minden része ugyanannyira érvényes, mint régen? Mindenkinek szól az, amiket Jézus mondott?

Szerző: Kovács Viktor evangélikus lelkész

alex-grodkiewicz-vb7ew3d3eii-unsplash.jpg

Sokszor úgy gondolunk a Bibliára, mint egy homogén, egységes műre, ami a Bibliához való hozzáállás tekintetében abszolút igaz is. Evangélikus keresztényként hisszük, hogy a Biblia Isten kinyilatkoztatása az egész emberiség számára. Jézus előtt volt idő, amikor Isten kiválasztott magának bizonyos csoportokat vagy akár egy egész népet is, akikhez különösen is szólt. Azonban Jézus személye és szolgálata megváltoztatott mindent. Így ma a Biblia – jellegéből fakadóan – mindenkihez szól. 

Ez azonban nem azt jelenti, hogy maga a konkrét szöveg, amely egy adott helyen és időben született, mindig, minden korban mindenkinek ugyanannyira, ugyanúgy, egyazon pillanatban szól! Jézus és Pál apostol is (akikről ebben a podcastadásban szó van) más-más célcsoportokkal és más-más módon osztottak meg más-más üzeneteket. Ezt pedig érdemes mindig figyelembe venni akkor, amikor olvassuk, tanulmányozzuk a róluk szóló vagy éppen általuk írt szövegeket. 

De mindig tartsuk szem előtt, hogy ha valami nem nekem szól, attól még nagyon is szólhat hozzám!

A témát Kovács Viktor evangélikus lelkész legújabb podcastadásában alaposabban is kifejti:

Az adás letölthető verziója ITT.

További podcastok ITT.

Evlelkész a Spotifyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3115681606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása