Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A járvány átalakítja az egyházakat is
Megjelent az Evangélikus Élet új száma

Ezzel a kis tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmetekbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassátok szeretettel egyházunk színes, képes magazinját. Vigyétek a jó hírét családon belül, szülőknek, rokonoknak, ismerősöknek is!

Kézdi Beáta

cowomen-izdc96mjtza-unsplash.jpg

 

 

Lehetőségek időszaka

Több mint egy hónapja vannak zárva templomaink, nem tartunk hagyományos módon istentiszteleteket, hétközi alkalmakat, ám a kreatív megoldásoknak se szeri, se száma. Nem kevesen vannak azok a lelkészek, akik az internet segítségével, online istentisztelettel szolgálnak, áhítatokat készítenek és osztanak meg híveikkel. Van, ahol írott anyagokat küldenek e-mailben, vagy dobnak be a postaládákba. Van, ahol lapunkat is így juttatják célba segítőkész önkéntesek. Sok lelkészünk telefonon keresi a híveit…

Szerkesztőségünk sem mehet el szó nélkül amellett, hogyan alakítja át ez a különleges helyzet az életünket. Lapszámunk több írása is szól erről, legyen szó Homoki Pál lelkésznek a nagyhét és a húsvét üzenetét az ünnep utánra is továbbvivő gondolatairól vagy éppen egy karanténban élő lakóközösség átalakulásának történetéről.

Ám lehetőségeket is rejt ez a szokatlan időszak. Bizonyság erre például a balkonéneklés, amelynek a hazai elterjesztésére a nagykanizsai evangélikus lelkész, Makoviczky Gyula szervezett virtuális közösséget. Boda Zsuzsa írásából láthatjuk, mire volt képes az élni és tenni akarás, a leleményesség a mainál összehasonlíthatatlanul nehezebb helyzetben: a második világháború után, a romok között szervezett szabadegyetemet munkásoknak az evangélikus Schelken Pálma, ezzel – nem túlzás – életeket jobbá téve.

Egyházunk énekeskönyvkincseit, illetve a magyarországi rendszerváltozást bemutató tárlatot is ajánlunk olvasóink figyelmébe, és ezúttal is „utazhatnak”: riportunkban a bakonycsernyei evangélikus óvodát ismerhetik meg közelebbről.

Végezetül Küldetés rovatunkból László Lajos lelkész gondolatával zárom ajánlómat: „A dolgunk végső soron valóban az […], ami a maglódi szószéken látható: szórni a magot, imádkozni, tudva, hogy az áldás onnan felülről jön.”

 

 

2020_15-16_1.jpg

Fizessen elő az újságra a kiado@lutheran.hu email címen, vagy digitálisan a www.bolt.lutherkiado.hu/ folyoiratok/digitalis oldalon.

 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6515642006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása