Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Napkeleti bölcsek vagy Heródes? Te kinek látod magad?

Sokan ismerjük Heródes és a napkeleti bölcsek történetét, akik egy csillagot követve érkeztek egy távoli országból, hogy köszönthessék a zsidók királyát, aki akkor történetesen Heródes volt. Bár a Biblia sem királyoknak nem nevezi a bölcseket, sem a számukat nem említi, a közhiedelemben még mindig három királyokként tartjuk számon őket. A pásztorjátékok pedig a legtöbbször azt a konfliktust is kihagyják az előadásból, mely Heródes és a bölcsek között húzódott.

Szerző: Harmati Dóra

76702427_581411772402098_2476182485914877952_n.jpg

Heródes és a bölcsek találkozásáról a következőt olvashatjuk:

„Amikor Jézus megszületett a júdeai Betlehemben Heródes király idején, íme, bölcsek érkeztek napkeletről Jeruzsálembe, és ezt kérdezték: Hol van a zsidók királya, aki most született? Mert láttuk az ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk őt. Amikor ezt Heródes király meghallotta, nyugtalanság fogta el, és vele együtt az egész Jeruzsálemet. Összehívott minden főpapot és a nép írástudóit, és megkérdezte tőlük, hol kell megszületnie a Krisztusnak. Azok ezt mondták neki: A júdeai Betlehemben, mert így írta meg a próféta: »Te pedig, Betlehem, Júda földje, semmiképpen sem vagy a legkisebb Júda fejedelmi városai között, mert fejedelem származik belőled, aki legeltetni fogja népemet, Izráelt.« Ekkor Heródes titokban hívatta a bölcseket, és gondosan kikérdezte őket, hogy mikor jelent meg a csillag, majd elküldte őket Betlehembe, és ezt mondta: Menjetek el, és kérdezősködjetek a gyermek felől; mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek, és imádjam őt!” (Mt 2,1–8) 

Ha belegondolunk, elég kínos helyzetben volt Heródes. Nem csak amiatt, mert úgy látta, új király született, aki a trónjára tör majd. Heródes azért került kellemetlen helyzetbe, mert nem volt tisztában a saját népének szóló jövendölésekkel, szemben egy távoli ország bölcseivel. De nemcsak Heródes nem figyelt az idők jeleire, hanem a zsidó főpapok és az írástudók sem!

El tudjuk képzelni ezt a szituációt? Mintha az egyetemi évfolyamtársaink előbb köszöntenék fel a saját édesapánkat a születésnapján, mint mi. De azt is mondhatnám, hogy olyan ez, mint amikor távol-keleti országokból jönnek misszionáriusok a „keresztény” Európába, és elmagyarázzák az evangéliumot, mely ott van az orrunk előtt.

Heródessel és az írástudóival is pontosan ez történt. Ültek az írásokon, a reményt és szabadulást hozó próféciákon, és nem vették észre az idők jeleit. Sőt nem is érdekelte őket. Pedig Isten rájuk bízta, nekik adta, és ők mégsem látták a nyilvánvalót: a hatalmas, fényes csillagot.

Vajon mi, te és én észrevesszük-e? Látjuk a nyilvánvalót? Felismerjük, magunkra vesszük azt a felelősséget, mely együtt jár az ismerettel? Vagy Heródeshez hasonlóan megvakítanak az önzésünk és a bűneink? Mondd, észreveszed a karácsonyi csillagot?

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9415356392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása