Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Püspökkenyér – Családvédelmi akcióterv, nyári lelkigondozás, pihenéssel a kiégés ellen
Egyházi vezetők aktuális kérdésekről

Az M5 csatorna négyhetente sugározza a Püspökkenyér című műsort, amelyben Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök műsorvezetőként beszélget Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel. A műsorban általában egy világi és egy egyházi témát járnak körül. A 2019. július 7-i adásban a magyar kormány július 1-jén életbe lépett családvédelmi akciótervéről, annak egyházi vonatkozásairól, valamint az egyes egyházak nyári programjairól (fesztiváljairól, táborairól) és a nyaralók közötti lelkigondozói szolgálatról esett szó.

Szerző: KötőSzó

puspokkenyer.png

Püspökkenyér című műsor 2011 ősze óta megszakítás nélkül képernyőn van, a mostani a kilencvenhatodik adás volt, melynek mottója is lehetne Gyökössy Endre református lelkésznek ez a mondata: „Boldogok, akik mentség keresése nélkül tudnak pihenni és aludni, mert mosolyogva ébrednek fel és örömmel indulnak útjukra.” 

Egyházi körökben egyre sűrűbben és szókimondóbban tárgyalják a kiégés kérdését, aminek köszönhetően a szolgálók szabadságolását is kezdik egyre komolyabban venni az egyházi vezetők. A műsor elején a nyári pihenés fontossága mellett Kocsis Fülöp azt is elmondta, hogy vezetőként kötelezi a papokat és a diakónusokat a heti egy szabadnap megtartására. 

„Minden kereszténynek fontos, hogy a pihenésben az Istennel való találkozás is ott legyen” – vallja a görögkatolikus érsek-metropolita, aki maga is szigorúan betartja a heti egy pihenőnapot.

Fabiny Tamás evangélikus püspök hozzátette, hogy sokan mentegetőznek, amiért jól megérdemelt pihenésüket töltik, lelkészek és püspökök egyaránt éreznek lelkiismeret-furdalást emiatt. 

Steinbach József református püspök elmondta, egyháza éppen ezért tartja fontosnak a helyettesítő lelkészi státusz fenntartását, melyet kifejezetten azért hoztak létre, hogy a pásztorok ki tudják venni nyári szabadságukat. Az ötletet a többi püspök láthatóan örömmel fogadta. 

Ugyanakkor szó esett a Balaton-parti lelkészek szerepéről is, mely nyáron – a nyaraló híveknek köszönhetően – fontos státuszt jelent, és hatalmas evangelizációs lehetőséggel bír. 

Az adás másik felében a családvédelmi akciótervről és az egyházak szerepéről beszélgettek. Fabiny Tamás elmondta, hogy az egyházak már több mint kétezer éve gyakorolják a családvédelmet, azonban ez az elköteleződés nem mindig találkozott az aktuális politikai érdekekkel. 

Steinbach József hozzátette: „Az örökkévaló értékrend szerint a házasság, a család alapvető isteni érték.”

A három egyházi vezető ezen a ponton kitért arra a kérdésre is, hogy vajon a család méltatásának köszönhetően az egyedülállók, idősek kevesebbnek kell-e, hogy érezzék magukat. Az egyházak tudnak-e kellő odafigyeléssel fordulni a különféle élethelyzetekben élő tagjaikhoz? 

Az adás teljes terjedelmében ITT tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr814937444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása