Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Életvédelem?

Életvédelem? címmel rendezett filmvetítéssel egybekötött beszélgetést a 777 blog, a Fiatalok az Élet Szolgálatában (FÉSZ), a CitizenGO és a Titkos Küldetés® március 18-án este a Rézkígyó kávézóban. Mikortól ember az ember? Hogyan kellene a társadalomnak az abortuszt fontoló anyákhoz fordulnia? Mi számít valódi segítségnek? A rendezvényről írt beszámolónkat olvashatják.

Szerző: Harmati Dóra

54799988_1225867320904298_8460853610526277632_o.jpg

Az életvédelem témája az utóbbi hónapokban ismét felkavarta a közéletet, amikor New York államban új abortusztörvényt fogadtak el, amely csaknem minden esetben lehetővé teszi a születésig végezhető abortuszt. Közben számos amerikai államban próbálkoznak mind a magzati életet szélesebb körben védő, mind az abortuszhoz való hozzáférést tovább bővítő szabályozások bevezetésével. Míg Virginiában kiterjesztenék a születésig végzett abortuszok körét, Georgia, Florida, Ohio, Tennessee és Texas azért küzd, hogy a magzat szívverésének észlelése után már ne lehessen őt abortálni. Iowa állam kormányzója, Kim Reynolds tavaly május 4-én írta alá a gyermekek életét a szívverésük észlelésétől (nagyjából a várandósság hatodik hetétől) védelmező „szívdobbanástörvényt”, majd Kentucky és Mississippi kormányzója is hasonlóan cselekedett. A közvélemény tehát forrong, és ilyen időkben hatalmas szükség van a tények tisztázására, ami az Életvédelem? című estnek is az egyik elsődleges célja volt. 

A beszélgetés egy provokatív felütéssel indult: Milyen jogon nyilatkozik életvédelemről egy olyan személy, aki még az anyaság előtt áll, és maga nem esett át abortuszon? A kérdést a beszélgetés résztvevőihez címezték, akik különböző válaszokat adtak.

Bartos Lídia Lelle, a 777 blog Életbevágó rovatának vezetője és a FÉSZ közösség tagja elmondta, hogy többek között azért is érzi érintettnek magát az abortusz témájában, mivel életben maradásában kevesen támogatták az édesanyját.

„Sokkal több negatív hang volt, mint pozitív amellett, hogy én éljek” – mesélte.

Lídia anyukája ma már egyáltalán nem bánja, hogy az abortusz helyett a gyermekét választotta, döntésében elengedhetetlen szerepe volt azonban az őt támogató közegnek, történetesen a saját édesanyjának, aki gyermeke védelmére kelt.

Zarka Rozina, a FÉSZ egyik alapító tagja szerint az abortusz mindenkit körbevesz, érintettek emberi kapcsolatainkon keresztül is lehetünk. Zaymus Eszter, a CitizenGO magyarországi koordinátora elmondta, hogy társadalmi szinten mindenki érintett, hiszen Magyarországon minden negyedik megfogant babát abortálnak. Véleménye szerint igazságtalanság a gyermekekkel és anyákkal szemben is, hogy a társadalom életigenlő válasz helyett tálcán kínálja az önpusztítást.

A beszélgetést Mohay Domonkos, a Titkos küldetés elnevezésű, kiskamasz felvilágosító program küldötte vezette, aki a férfiak felelősségét hangsúlyozta. Mohay az életvédelemről elmondta: „Amikor felvetődik az a kérdés, hogy a méhen belüli magzatokat meg kell-e védeni, akkor ott óriási baj van.”

A beszélgetés résztvevői az est elején leszögezték, hogy az anya és gyermeke életének védelméről egyaránt szó van, mely nem korlátozódik a gyermek magzati életének idejére, hanem születés után is segítséget kaphatnak. „A mi munkánk állítólag arról szól, hogy rábeszéljük az anyát, hogy tartsa meg a gyereket, majd otthagyjuk a semmi közepén. Az életvédők természetesen születés után is támogatják az édesanyát” – hangsúlyozta Zarka Rozina.

„Ha azt mondjuk magunkról, hogy a nőket segítjük, akkor úgy kell őket segíteni, hogy nekik és a gyereküknek is jó legyen” – folytatta.

A beszélgetés célja volt az ismeretterjesztés és a gyakran emlegetett kérdések megválaszolása is. A szervezők úgy gondolták, vitára rengeteg fórumon van lehetőség, és sokkal gyakrabban kerül rá sor, mint az életvédő szemlélet bemutatására. A beszélgetés résztvevői ennek kapcsán felhívták a figyelmet a magzati fejlődéssel kapcsolatos általános tudatlanságra. Mohay Domonkos szerint a férfiaknak tartott foglalkozásokon a tizenévesek mellett a húszas éveiket taposó férfiak is elcsodálkoznak a magzat fejlődésén. Ennek oka az oktatás hiányos voltában keresendő, a biológiai ismeretek bővítése mellett a megszólalók szerint a szexualitás és a felelősség kérdését sem lehet elhanyagolni. „A felelősség ott kezdődik, hogy tudjuk: minden egyes szexuális aktus során megvan a lehetősége annak, hogy kisgyermek fogan” – mondta Zaymus Eszter, aki a szociális szakmában eltöltött tapasztalatai alapján elmondta: a krízisben lévő kismamáknak igen nagy százaléka állítja, hogy védekezés mellett esett teherbe.

A beszélgetés résztvevői külön hangsúlyozták a társadalom és környezet felelősségét. „Az nem tagadható, hogy amikor az embernek megszületik a gyermeke, akkor megváltozik az élete. Mi azt mondjuk kívülről, hogy neked megváltozik az életed, és ez rossz lesz. Megváltozik az életed, minden lefelé fog menni, és mostantól semmihez nem fogsz tudni kezdeni magaddal. Nem fogsz munkát találni, nem lesz mit ennetek, a gyereknek is rossz lesz és neked is” – visszhangozta az édesanyát gyakran körbevevő érveket Zarka Rozina.

„Legyünk mi azok a hangok, akik azt mondják, hogy igenis képes vagy megszülni! Miért gondoljuk, hogy ez a nő nem képes felnevelni azt a gyereket, és nem képes mellette állni? Hogy nem képes egy életről gondoskodni? Szerintem az az empatikus, amikor valakiből sokat kinézünk, mellette állunk, és arra biztatjuk, hogy aki már benne van, egy élet, az meg is születhessen” – fogalmazott Bartos Lídia Lelle.

De lehet empatikusnak lenni az anyával is, miközben a gyermeke életét védjük? Nincs ebben ellentmondás? – tette fel a kérdést Mohay Domonkos. „Az empátia az, amikor valakit szeretettel veszel körül, és a szeretet továbbadására biztatod. Egy emberi élet kioltása sehol sem fér bele a szeretet témájába” – mondta Bartos Lídia Lelle.

Az est során egy rövidfilmet és egy videófelvételt is megtekinthettek a résztvevők a beszélgetés témájához kapcsolódóan. A szünet után pedig a közönség kérdezhetett, melynek soraiban fiatalok és idősek egyaránt képviseltették magukat. A kérdések között szó esett a beteg magzatokról és az erőszakból fogant gyermekekről is. A kérdésekre adott válaszok és a teljes beszélgetés megtekinthető az alábbi videón:

Kép: Pávó János

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr614731703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása