Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hol van ilyenkor az Istenetek?

Az ökumenikus imahét kellős közepén ért el a hír: kigyulladt a református teológia kollégiuma, egy ember életét vesztette.

Szerző: Nagy Szabolcs | Kép: reformatus.hu

raday_tuz_04_jpg_500x500_q85.jpg

Három gondolat nyugtalanít azóta egyszerre.

Az egyik, hogy az Evangélikus Hittudományi Egyetem Evangélikus Teológus Otthona lakóiként hogyan segíthetnénk református teológustársainknak ebben a borzalmas helyzetben. Jöttek-mentek közösségünkben a telefonok, aggódó messengerüzenetek, és bár alig volt személyes kapcsolatom az ottaniakkal (néhány embert ismerek csak közülük, egyiket még láttam is pár napja a Ráday utcában), mégis rám nehezedett a fraternitás.

A második, kissé önző gondolat többnyire ebből a fraternitásból következik. Én is egy teológia kollégiumának sokadik emeletén lakom. Református családból származom, és ha nem az evangélikus egyház és teológia mellett köteleződöm el a gimnázium alatt, akkor lehet, hogy én is otthontalanul, komoly traumát átélve gubbasztanék most a Kálvin tér környékén, és lennék rábízva az emberek jóindulatára.

A harmadik gondolatot egy Facebook-hozzászólás ébresztette. Egy úr merő gúnnyal tette fel a kérdést: „Hol van ilyenkor az Istenetek?” Először megrökönyödtem: Hogy írhat le valaki ilyet ebben a helyzetben? Később rájöttem, hogy a szavak szintjén tulajdonképpen a helyes kérdést teszi fel.

Hol van ilyenkor Isten? 

Jób könyvének nagy kérdése ez, és nehéz azt mondani, hogy Jób története kielégítő választ tud adni erre.

„[Isten!] Micsoda az ember, hogy ily nagyra tartod, és hogy így törődsz vele? Minden reggel megvizsgálod, minden pillanatban próbára teszed. Miért nem veszed le rólam a szemed? Nyálamat sem engeded lenyelni? Ha vétkeztem, mit követtem el ellened, emberek őrzője? Miért tettél a céltábláddá? Talán terhedre vagyok? Miért nem bocsátod meg vétkemet, miért nem nézed el bűnömet? Hiszen már a porban fekszem, amikor keresel, már nem leszek.” (Jób 7,17–21)

Jób könyvének legnagyobb feszültsége ebben a jajkiáltásban rejlik. Isten, a mindenható és igazságos Isten sokszor az ember ellenségének tűnik, aki a jajkiáltással, panaszokkal teli, reménységre vágyó ember felett uralkodik önkényesen. A kereszténység azonban a legtisztábban és legpontosabban nem ezt az istenarcot tudja körvonalazni. Hanem azt, amikor a mindenható és igazságos Isten hústestbe költözik, és közösséget vállal az emberrel – mindenben.

Mikor azt a kérdést tesszük fel, hogy hol van a legnagyobb tragédiák közepette Isten, keresztényként csak annyit mondhatunk, hogy ott fent, a kereszten. Az idős, beteg emberben. A szülő kínjában, amikor gyermekét elveszti. Az égő épületben. Jézus Krisztus keresztje mutatja meg legtisztábban azt, hogy Isten hol van jelen: az ember szenvedésében.

Gondoljunk a református teológia kollégiumának lakóira, hordozzuk őket imádságban, és keressük a segítés lehetőségét!

További információkat a segítés lehetőségeiről a Károli Gáspár Református Egyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának Facebook oldalán lehet találni.

Bogárdi Szabó István református püspök a következő felhívást tette közzé Facebook oldalán:

A Károli Gáspár Református Egyetem fölfüggesztette a vizsgaidőszakot a Hittudományi Karon, hazaküldte a hallgatókat és gyorssegélyt adnak a tűzesetben érintett hallgatóknak – bármely egyetemen tanulnak – , hogy szükség esetén meleg ruhát és vonat-, illetve buszjegyet tudjanak venni. Az egyetem kétmillió forintot különített el erre a célra, de annyi támogatást nyújtanak, amennyire szükség van, bármennyibe is kerül. A Ráday kollégiumban több egyetem református hallgatója is lakik, nem csak károlisok.

Továbbra sem lehet tudni, miért gyulladt ki a budapesti teológia kollégiuma szerda este, a hatósági vizsgálatok folynak. A tűzben egy ember meghalt, az azonosítása folyik. Mivel a kollégium minden diákja életjelet adott magáról, valószínű, hogy az egyik vendégszoba lakójának a holttestét találták meg a tűzoltók az épület harmadik emeltén

Az éjszakát a kollégium lakói – a többi közt – a 9. kerületi önkormányzat és a közterületfelügyelet által megnyitott termekben, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Üllői úti épületében, a református drogmisszió ADNA Café nevű közeli kávézójában, református gyülekezetekben, befogadó magánszemélyeknél töltötték, de olyan diák is volt, akiért már éjjel eljött a családja.

Jelenleg is zajlik a kárfelmérés, de az már biztos, hogy a hallgatók hosszú ideig nem költözhetnek vissza a kollégiumba. A diákok elszállásolásában nagyon sokan felajánlották segítségüket a közeli oktatási intézmények, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapest-Északi Református Egyházmegye és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa is.

A tűzben a kollégium második és harmadik emelete szinte teljesen kiégett, a szobákban lévő tárgyak nagy része megsemmisült. Az oktatási helyiségek nem égtek ki, de a jövő héten biztosan nem lesz nyitva az épület. A félbeszakadt vizsgaidőszakot várhatóan meghosszabbítják, így később kezdődik majd a második félév a teológushallgatók számára. Az érintett károlis hallgatók az elmaradt vizsgáik teljesítésére egyéni tanrendet kérhetnek a dékáni hivatalban. 
A beszámolók szerint több diák is szinte csak egy-egy papucsban jött el a kollégiumból. Az éjszaka és a délelőtt folyamán rengeteg támogatás érkezett gyülekezetektől és magánszemélyektől.

Felajánlotta segítségét a magyar kormány is: Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel felhívta, és együttérzéséről biztosította Bogárdi Szabó István püspököt, valamint felajánlotta, hogy a kormány segítséget nyújt a károk elhárításához és az épület rendbetételéhez.

Kérjük, hogy a tárgyi adományokat a Magyar Református Szeretetszolgálathoz juttassák el. Pénzadományaikat a Károli Gáspár Református Egyetem OTP Banknál vezetett 11705008-20492223 bankszámlaszámára utalják. Kérjük, a közlemény rovatban tüntessék fel, hogy „tűzeset”. 
Czeglédi Edina, a Károli Egyetem rektori hivatalának munkatársa koordinálja a rövid- és hosszútávú a szállásfelajánlásokat, hiszen összesen 158 hallgató szállásáról kell gondoskodni. czegledi.edina@kre.hu

A Ráday Kollégiumban többségében a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tanuló diákok élnek. A Ráday utca 28. szám alatt található a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatala, levéltára, a Ráday Könyvtár, a Török Pál Kari Könyvtár, a Ráday Gyűjtemény és a Bibliamúzeum is. Ezek nem sérültek meg, de a levéltár anyaga veszélyben van a vízszivárgás miatt. 
A kárfelmérés után születik döntés az újraépítés módjáról.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6314585686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása