Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Evangélikus nagygyűlés főelőadója kapta a 2018-as Nobel-békedíjat
Dr. Denis Mukwege a nők elleni erőszak áldozataiért áll ki

Dr. Denis Mukwege, aki az emberi jogi aktivista Nadia Muraddal együtt kapta meg a 2018-as Nobel-békedíjat, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) legutóbbi nagygyűlésének főszónoka volt. Mukwege kongói sebész-nőgyógyász azért harcol, hogy a szexuális erőszakot ne használják háborús fegyverként – szerepelt a döntés indoklásában. Mukwege szerint „a lutheránus teológia, legfőképpen a nők társadalomban elfoglalt helyére vonatkozóan, reményteljes üzenet mindazoknak a nőknek az egész világon, akik lelki, fizikai vagy szexuális erőszak áldozataivá váltak.”

Szöveg: LWF / Kósa Amy / Kötőszó | Fotó: LWF

Dr. Denis Mukwege előadja lehengerlően megindító beszédét a Lutheránus Világszövetség 12. gyűlésén. Fotó: LWF/Albin Hillert 

A 2018-as Nobel-békedíjat Dr. Mukwege és Nurad „azért a küzdelemért kapták, hogy a szexuális erőszakot ne használják háborús fegyverként.” A munkájukon és a szexuális erőszakhoz kapcsolódó, látott tapasztalataikon keresztül „segítettek rávilágítani a háborúk idején történő szexuális erőszakra, aminek köszönhetően felelősségre vonhatták az elkövetőket” – írta a norvég Nobel-bizottság.

Denis Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt kongói nők és lányok tízezreinek segített Bukavu városában alapított kórházában. Bár a polgárháború hivatalosan véget ért, továbbra is előfordulnak fegyveres konfliktusok, melyekben civilek ellen is rendszeresen elkövetnek szexuális erőszakot. Mukwege a kórházban végzett munkája mellett sokszor utazik külföldre is, ahol a nők jogainak előmozdításán dolgozik – adta hírül pénteken délelőtt az Index.hu.

Dr. Mukwege az LVSZ 12. nagygyűlésének főelőadója volt Windhoekben, Namíbiában. Előadását Felszabadítás Isten kegyelme által címmel tartotta, tartalmában szorosan kapcsolódva a nemi alapú megkülönböztetés elleni munkájához.

Ezt üzente a világ lutheránusainak:

„A lutheránus teológia, legfőképpen a nők társadalomban elfoglalt helyére vonatkozóan, reményteljes üzenet mindazoknak a nőknek az egész világon, akik lelki, fizikai vagy szexuális erőszak áldozataivá váltak. Rajtunk, Luther Márton örökösein múlik, hogy Isten szaván keresztül kiűzzük a világot pusztító démonokat, hogy azok a nők, akik áldozatai lettek a férfiak barbárságának, megtapasztalhassák az életükben Isten uralmát.”

Munkája során Dr. Mukwege irányt mutat Afrikának és a világnak, felszólal az emberek méltóságáért és jogaiért, legfőképpen azokért a nőkért, akik háborús helyzetben éltek át szexuális erőszakot. A gyűlés tagjainak elmondta, a nők, akikkel munkája során találkozott, igazi hősök és példaképek. Arra szólította fel a gyülekezeteket, hogy „álljanak a gyengék, megsebzettek, menekültek és kirekesztett nők mellé. Ha valóban Krisztuséi vagyunk, fel kell szólalnunk, és meg kell vetnünk a gonoszságot.”

A dr. Mukwegének közösen írt levélben az LVSZ elnöke, dr. Musa Panti Filibus érsek és az LVSZ titkára, dr. Martin Junge lelkész gratulálnak a díjhoz, valamint megköszönik a szexuális erőszak fegyverként való használata ellen folytatott küzdelmet, kifejezve hálájukat a 12. gyűlésen való részvételért és a beszédért. Mint írják, dr. Mukwege szavai „nagyszerű biztatást jelentettek azok számára, akik olyan valóságon dolgoznak, ahol a nők és férfiak igazságos, az erőszakot legyőzni kívánó kapcsolatokban teljesedhetnek ki”, és kifejezik abbéli reményüket, hogy ennek a célnak az eléréséért továbbra is együtt dolgozhatnak.

Helyreigazítás: korábban a cikk címe azt állította, hogy Dr. Mukwege evangélikus, azonban több forrás is megerősítette, hogy pünkösdi közösségekhez tartozik.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3314284283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása