Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #102 | Sziget 2018

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs kedved. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Ezen a héten az idei Sziget fesztivál zenei kínálatából válogatunk, hogy akik nem akarnak vagy nem tudnak kimenni Magyarország legnagyobb zenei fesztiváljára, azok is képet kapjanak arról, milyen fellépőket hallgathatnak a résztvevők. 

sziget.jpg

„A különböző fesztiválok kimondatlanul, néven nevezetlenül, de valójában az Isten országának x napon át tartó megéléséről, megvalósításáról szólnak. Arról, hogy néhány nap erejéig létrehozunk valahol egy világot, ahol egészen más szabályok vannak érvényben, ahol mentesek vagyunk az élet küzdelmeitől, ahol jól érezzük magunkat anélkül, hogy bántanánk egymást, ahol eltűnnek a társadalmi és egyéb különbségek, és a helyszínek között flangálva vagy a színpad előtt állva megvalósul valami a közösségből” írja a most megjelenő Evangélikus Élet magazinban Németh Zoltán evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház missziói osztályának vezetője.

Bár szomorúság, hogy a Sziget nemzetközivé válása a nagyobb keresztény történelmi egyházak eltűnését is eredményezte, hiszen az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Hetednapi Adventista Egyház és a Jewish Meeting Point – JMPoint a Zsidó Közösségért Közhasznú Alapítvány sátrát leszámítva egyházakkal, de leginkább keresztény történelmi egyházakkal nem találkozunk már a Sziget fesztiválon (más fesztiválokon szerencsére még igen, sőt ökumenikus KözösPont sátor is működik a VOLT-on, a SZIN-en és az EFOTT-on is), azonban abban biztosak lehetünk, hogy történelmi egyházakhoz tartozó fesztiválozókkal mindenképpen találkozhatunk idén is a Szigeten, és ez jó.

Mert ahogy Németh Zoltán fogalmaz a fesztiválokról imént említett cikkében (amelyet teljes terjedelmében az Evangélikus Élet magazin augusztus 12-i számában lehet elolvasni): „Többek között a fesztiválok tanítottak meg arra, hogy Istent sehova nem kell odavinni. Ott van. És például egy »világi fesztiválra« érkező »misszionárius« önértelmezése és ebből adódó feladata nem az, hogy Istent képviselje egy »istentelen« környezetben, hanem éppen ellenkezőleg: megtalálni a kapcsolódási pontokat a jelen való Istennel a fesztiváli forgatagban, a találkozásokban, a beszélgetésekben, a lelkekben és élettörténetekben.”

Az ország egyik legismertebb és legprofibban reklámozott fesztiválja tömegeket vonz. Ez lehet, hogy sokaknak ijesztő, ugyanakkor jó látni, hogy évről évre egyre több külföldi kedveli meg a rendezvény által hazánkat is, és tér vissza később a barátaival, hogy felfedezze Magyarországot.

A Sziget hatalmas kiterjedésű területen helyezkedik el, így rendkívül színes a programkínálata, ezért a komoly-, a nép- vagy éppen a világzene iránt érdeklődők éppen úgy találnak az ízlésüknek megfelelő koncertet, mint a színházért, cirkuszért vagy a világhírű sztárfellépőkért rajongók. A rendezvény sokszínűsége érték. Azoknak, akik először mennek el idén a fesztiválra, érdemes körbejárni az egészet, hogy a Szigetnek ne csak a leghangosabb oldalát ismerjék meg.

„A szabadság szigete” – ez a rendezvény egyik alcíme.  És valóban. Szabad bármilyen zenei stílust és kultúrát megismerni és megszeretni, szabad egy-egy kóválygó külföldinek segítséget nyújtani, szabad hálásnak lenni egy jó koncertélményért, egy kialakult barátságért, szabad örülni annak, hogy egy-egy koncerten hasonló ízlésű, értékrendű emberekkel találkozhatunk.

A „nem szabadokról” most nem érdemes szót ejteni,  hiszen alapdolgokról van szó, de benne is vannak a házirendben.

És akkor hallgassunk meg a „Love Revolution” mottóval meghirdetett Sziget idei fellépőitől egy-egy dalt a teljesség igénye nélkül:

Számok listája:

  • Lianne La Havas – What You Don't Do
  • Kendrick Lamar – PRIDE.
  • The War On Drugs – Pain
  • The Kooks – Naive
  • Arctic Monkeys – I Bet You Look Good On The Dance Floor
  • Liam Gallagher – Wall Of Glass
  • Shawn Mendes – Mercy
  • Lana Del Rey – Video Games
  • Gorillaz – On Melancholy Hill
  • Mumford & Sons – The Cave
  • Wolf Alice – Bros
  • Lykke Li – I Follow Rivers

Mai válogatásunk szövegét Kézdi Beáta írta, a zenéket Nagy Szabolcs állította össze.

A válogatás Spotify-on is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Ott leszel a Szigeten? Melyik fellépőt várod a legjobban? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9814158145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása