Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #88 | Választások

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat a választások apropóján készítettük Ócsai Zoltán evangélikus lelkész soraival.

my_post_copy_2_6.jpg

Már most szégyellem magam azért az X-ért, amit be fogok húzni vasárnap.

Nem magam miatt szégyellem magam, még ha ez hülyén hangzik is, hanem azok miatt, akik mellé majd behúzom. Mert azt fogják hinni, hogy tetszik nekem, amit csinálnak. Tetszik a stílusuk, tetszik a múltjuk és a közös jövőnk. Azt fogják hinni, hogy ez az X egy felhatalmazás a részemről, hogy bármit megtehetnek, hogy bármit mondhatnak, bárkit kitüntethetnek, besározhatnak vagy éppen kimosdathatnak. Azt fogják hinni, hogy én azt szeretném, hogy ők legyenek hatalmon, hogy ők képviseljenek engem, ők beszéljenek a nevemben, miközben sokkal inkább azt jelenti, hogy a másikat még kevésbé szeretném.

Szégyellem magam, mert eltűnt az egészből a mélység, a finomság, az árnyaltság. Miközben öregekkel egy-egy jézusi mondat velőig hatoló igazságán ámulunk el, diákokkal egy-egy példázat frappánsságán csodálkozunk, aztán otthon egy-egy film gyönyörű képein időzünk, jó zenéket csemegézgetünk, hallgatunk zseniális előadásokat Bachról, építészetről, filozófiáról, tiszteljük tudósaink kitartó munkáját, élvezzük régi városaink hangulatát, ott a fülkében el kell felejtenem mindent.

Ott mintha írni és olvasni sem tudnék, csak egy X-et vagyok képes rajzolni.

És aztán ezzel a kis jellel felhatalmazok sokakat, hogy három panelmondattal leírják egész életemet, európaiságomat, magyarságomat. Felhatalmazva érzik magukat, hogy elmagyarázzák nekem két rövid mondatban, hogy ki is vagyok én valójában.

Na, jól van, de az egész abc-ből csak ezt a nyamvadt X-et kapjátok meg! A többi betű az a miénk marad!

Számok listája:

  • István, a király – Te kit választanál?
  • Roxette – Listen To Your Heart
  • Paolo Nutini – Iron Sky
  • Rogue Wave – Vote For Me Dummy
  • John Lennon – Gimme Some Truth
  • Cseh Tamás – Demokrácia
  • Bob Dylan – The Times They Are-A-Changin'
  • Sharon Jones & The Dap-Kings – This Land Is Your Land
  • Sam Cooke – A Change Is Gonna Come

A mai válogatást a rovat vezetője, Nagy Szabolcs készítette. A szöveget Ócsai Zoltán evangélikus lelkész Facebook-bejegyzése adta. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Elmész szavazni holnap? Mit jelent neked ez? Milyen dal jut eszedbe a választásokról, politikáról? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7613803998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása