Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A Bálint nap története nem tündérmese

Szent Bálint története korántsem olyan rózsás, mint a róla elnevezett Valentin-nap.

A virágárusok szerelmesek ünnepe február 14., amikor a szívek virágba borulnak és az utcák megtelnek rózsát szorongató kamaszokkal. Nincs is ezzel semmi gond - persze a tapasztaltabbak már tudhatják: ahhoz, hogy működjön egy kapcsolat, aligha elegendő évente egyszer meglepni a szerelmünket. Aki nehezen viseli a giccset, vagy éppen egyedülálló, gondolhat arra, hogy Bálint-nap eredetileg a barátok ünnepe is. Szent Bálint sem csak a szerelmesek, de a lelkibetegek és az epilepsziások védőszentje is volt.

Ezen a napon talán érdemes kicsit utánanézni annak, hogy ki volt az ünnep névadója. (Vigyázat, csak 18 éven felülieknek!) 

A Kr. u, 3. századból, II. Claudius Gothicus római császár korából három Valentinus nevű keresztény mártír is ismert, egyikük története sem éppen lányregénybe illő.

Akiknek a fejét vették

Római Szent Bálint vértanú volt, akit hitéért hurcoltak meg. Claudius császár próbálta meg őt pogány hitre téríteni, de ő babonaságnak nevezte a pogányságot. A császár ezért Bálintot kivégzésre átadta egy Aster nevű főtisztnek. Előtte és házanépe előtt Bálint úgy beszélt a keresztény hitről, hogy a hallgatóság rögtön hatása alá került, ráadásul - a hagyomány szerint - meggyógyította a főtiszt vak leányát is. Aster és házanépe megkeresztelkedett, ezért a császár őket is kivégeztette. Bálintot a Flamininius kapunál fejezték le. Sírja fölé később I. Gyula pápa templomot építtetett.

Titokban adta össze a szerelmeseket

Terni Szent Bálint püspök és vértanú - neki is fejét vették, de ne szaladjunk ennyire előre. Interamna (ma Terni) püspökeként működött és a hagyomány szerint több nyomorékot, illetve egy Craton nevű filozófus születésétől fogva összezsugorodott fiát is meggyógyított imáival. Ez utóbbi csodálatos gyógyulás hatására nem csak Craton és családja, hanem Interamna kormányzójának fia, Abundius is elfogadta a keresztény hitet. Abundius apja, a pogány Placidus kormányzó ezért elfogatta, megkínoztatta, majd lefejeztette Bálint püspököt. A püspök hívei rejtekben eltemették Bálint holttestét, és virrasztottak sírja felett, de tettükért őket is kivégezték.

Terni Szent Bálint lett a szerelmesek védőszentje is. Mégpedig azért, mert a legenda szerint Bálint püspök titokban eskette meg a szerelmes párokat. Ez azért volt különleges és bátor tett részéről, mert a törvény abban az időben tiltotta a férfiaknak a katonai szolgálat előtti házasságkötést. Egy másik történet pedig arról számol be, hogy ő volt az első, aki egy pogány férfit és egy keresztény nőt összeadott. Kezdetektől fogva ismert a szerelmesek iránti rokonszenve és az értük végzett tettek sora. Talán ezért is lett halála után az ő védőszentjük.

A harmadik (Passaui) Szent Bálint püspök ünnepe január 7., róla is érdemes megemlékezni. Legendájának egyik változata szerint háromszor próbált letelepedni és téríteni Passauban, de mindháromszor elűzték, ezért az Alpokba húzódott vissza és ott is halt meg. 475 körül hunyt el. Tiszteletéről már a 6. században tanúskodik Venantius Fortunatus és Arbeo freisingi püspök. 

Amint Bálint Sándor néprajzkutató kimutatta, a Szent Bálintok tisztelete később Itálián kívül – így a Magyar Királyságban – is elterjedt. Elsősorban a Német-római Birodalomban és az Osztrák Hercegségben örvendett nagy tiszteletnek. Magyarországon napjához sok-sok, vidékenként eltérő népszokás kapcsolódott. A Valentinus név, amely az "erősnek lenni" jelentésű latin valens szóra utal, nagyon népszerű volt a késő antik korban. A Valentinus név nem szerepelt a 354-ben készült két mártírlistán. Annyi azonban biztos, hogy 496-ban I. Geláz pápa elrendelte ünnepét, azok között

„…akiknek nevét méltán tisztelik, de akinek cselekedeteit csak az Isten ismeri.”

Forrás: wikipedia
Borítókép forrása: hirado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8012258490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása