Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #28 | Pete Dóra

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Pete Dóra, a Lift! zenekar tagja készítette.

adobe_spark15-01.jpg

A lélekhez a zenén keresztül vezet az út. Az én esetemben ez halmozottan is igaz, és én is szeretek jobban megismerni embereket az alapján, hogy milyen zenéket hallgatnak. Következtetni lehet ebből arra, hogy mennyire türelmesek, mennyire elmélyültek vagy hogy épp mennyire érzékenyek, és még sorolhatnám. Izgalmas utazás ez a lélek mélyére, és az ember könnyen talál lelki barátokat a zenén keresztül, ha elég jól figyel.

Ebbe az összeállításba korántsem fért bele mindaz, amit meg szerettem volna mutatni magamból, hogy teljes lehessen a kép. Nem is lehet az, hiszen mindenki folyamatosan változik. Így amit most hallgattok, az egy lelki pillanatfelvétel. Mindegyik szám egy-egy lélek-kép-töredék (grafikus vagyok és fotózom is, tehát a képi gondolkodás a lételemem). Ezekből jön létre egy nagyobb, egész kép, amelyet viszont még mindig töredékesnek érzek. Talán emiatt is érzem magamhoz nagyon közelinek a Lift! zenekar Sanctus-ának első sorát: „Valami nagyon töredékesben láttam meg az Istent...”

Számok listája:

  • Blackfield - Waving
  • Kodály Zoltán - Szép könyörgés
  • Emancipator - Minor Cause
  • Garmarna - Euchari
  • Soul Coughing - Is Chicago Is Not Chicago
  • Lauryn Hill - Doo-Wop (That Thing)
  • Esperanza Spalding - Precious
  • Porcupine Tree - Open Car
  • Jonny Lang - What You're Looking For
  • Opeth - Atonement

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9912240322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása