Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Látható egyház a templom falain túl –Tabuk nélkül

Kilépni a templom falai közül és megmutatni az egyházat szekuláris közegben is – ez lehet egy ilyen nagyszabású találkozó célja, mondta Fabiny Tamás, evangélikus püspök. 

fs_kep.jpg

És valóban, a Föld Sója Közép-Európai Keresztény Találkozón téma lesz a menekült-helyzet, az egyházak jelene és jövője, vagy épp a reformáció hatása, de számtalan zenei és sport élmény is vár az érdeklődőkre. Július 7-10. között igazán ritka esemény résztvevői lehetünk Budapesten a Tüskecsarnokban.

A július 7-én 19 órakor mindenki számára nyitott és regisztrációhoz nem kötött ünnepi istentisztelettel induló találkozót először tartják Magyarországon.  A több ezer fős, nemzetközi esemény házigazdája a Magyarországi Evangélikus Egyház, mottója pedig a Máté evangéliumából jól ismert jézusi üzenet: „Ti vagytok a föld sója” (5,13).  

A 25 éves múltra visszatekintő rendezvényen nem lesznek tabu témák és érdeklődve várják a keresztény hívek mellett a nem hívőket is.

Tartanak beszélgetést a keresztényüldözésekről, a magzati lét etikai kérdéseiről, de szó lesz a menekült-kérdésről annak fényében, hogy mit mond az evangélium és hogy szól a törvény?, de izgalmas előadást tartanak a  Wellness-spiritualitásról, melyben nem kerülik ki az ezotéria, keleti tanok, agykontroll viszonyát a Bibliával.

A július 7-i nyitó istentiszteleten Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke hirdet igét. Kiemelt program lesz július 9-én délelőtt Pál Feri atya előadása, vagy délután Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Heinrich Bedford-Strohm bajor püspök pódiumbeszélgetése a reformáció és az egyházak európai jövőjéről.

Főelőadók lesznek:

  • Gáncs Péter, evangélikus elnök-püspök
  • Fabiny Tamás, evangélikus püspök
  • Balog Zoltán,  az emberi erőforrások minisztere
  • Novák Katalin, családügyi államtitkár, EMMI
  • Pál Ferenc atya, katolikus pap, mentálhigiénés szakember
  • Lackfi János, költő

A rendezvényre harminchárom kórus is érkezik, akik – önálló templomi koncertjeik mellett – az eseményt (a szintén mindenki számára nyitott, regisztrációt nem igénylő) záró istentiszteleten közösen, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretével adják elő Kodály Zoltán Budavári Te Deum című művét.

A találkozó zárásaként, 500 darab bió-gyertyát úsztatnak majd le a Dunán a Kopaszi-gátnál, a reformáció 500 évfordulójára emlékezve.

A találkozó részletes programja http://foldsojatalalkozo.hu/ oldalon olvasható, de ugyanott lehet regisztrálni is a rendezvényre.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr798860448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása