Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Sólyom László: 3 ügy, amire a rendszerváltás óta nincs megoldás

Sólyom László, az Alkotmánybíróság első elnöke, korábbi köztársasági elnök 2017. május elején előadást tartott a pécsi Collegium Seraphicum diákjainak. Az ország legrégebbi egyházi felsőoktatási kollégiumában a rendszerváltás utáni közélet három kérdéses területéről beszélt.
solyom_pecsett.jpgBeszéde elején a rendszerváltáshoz vezető belpolitikai és nemzetközi eseményeket, folyamatokat ismertette. A rendszerváltás kapcsán kifejtette az 1989-es év történéseit, külön kitérve személyes szerepére, élményeire. Beszámolója szerint a szervezkedők elszántak voltak, nem féltek egy esetleges megtorlástól. A volt köztársasági elnök részletesen mesélt az 1989. évi alkotmánymódosításról, melynek kidolgozásában nagy szerepet vállalt. A módosított alkotmány biztosította az alapvető polgárjogokat, bevezette a demokráciát, valamint létrehozta az Alkotmánybíróságot, melyek elnöké választották 1990-ben.

Elnöksége alatt ítélték alkotmányellenesnek a halálbüntetést. Sólyom László kiemelte, hogy három kérdéses terület van a rendszerváltással kapcsolatban, amire szerinte nem létezik objektív, megfelelő megoldás. Ezek az eltulajdonított javak visszaadása, az igazságtétel: a kommunizmusban vétségeket elkövető személyek felelősségre vonása, illetve az ügynökakták nyilvánosságra hozatala. Előadása további részében Sólyom a köztársasági elnökként végzett munkájáról beszélt, majd méltatta a rendszerváltás utáni magyar belpolitikát.

 Forrás és fotó: Collegium Seraphicum

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9312508953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása