Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Szavak és jelentésük útvesztőjében – vita a fundamentalizmusról

Van-e értelme beszélgetni a 21. században? – Kovács Viktor ezt a kérdést is felteszi abban a reakcióvideóban, amelyet Evlelkész YouTube-csatornáján tett közzé a napokban. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyetemi lelkésze és doktorandusza közvetlenül azután ragadott kamerát, hogy hazaért arról az Evangelikál Csoport által szervezett beszélgetésről, amelynek témája a keresztény fundamentalizmus volt.
20240417_evlelkesz_podcast_van_e_erteleme_beszelgetni_illusztracio_freepik.jpgFotó: Freepik.com

Mint Kovács Viktor a felvételen elmondja, nem sokkal a mintegy egyórás beszélgetés után azon kapta magát, hogy annak ellenére zaklatottságot érez magában, hogy maga a vita kifejezetten jó hangulatban, kulturált körülmények között, a keresztény testvériség jegyében zajlott. Szerinte ennek a benne kialakuló feszültségnek az alapját az a felismerés adja, hogy a teológiával foglalkozó emberek – ahogyan a közbeszéd számos területén is – ugyanazokat a szavakat ejtik ki, mégis egészen mást értenek alatta.

Az Evangelikál Csoport YouTube-csatornáján tették közzé azt a beszélgetést, amelyen Márkus Tamás András, az őrmezői református gyülekezet lelkipásztora, az Evangelikál Csoport Egyesület alapító vezetője kérdezi a meghívott teológusokat a fundamentalizmusról: a Golgota Keresztény Gyülekezet két tagját, Ármay-Szabó Ádámot, az Apológia Kutatóközpont munkatársát és Békefi Bálintot, a Central European University doktoranduszát, valamint Kovács Viktort, aki az Evlelkész csatornán az értelmes beszélgetés fogalmi kereteiről, az információs buborékokról és a szavak jelentéséről is szóló reakcióvideója mellett közzétette a beszélgetésben elhangzott hozzászólásait, valamint a teljes beszélgetést is.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4518381679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása