Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

10 + 1 társasjáték, amellyel minőségi időt tölthet együtt az egész család

A karácsonyi időszakban, amikor az egész család otthon van, gyakran előkerülnek a társasjátékok a szekrényből. Bizonyára vannak olyan családok is, akik szívesen játszanának, de nem tudják, mivel, melyik játék alkalmas a különböző korosztályok számára. Ezért most összeszedtünk 10 + 1 olyan társast, amelyet nemcsak a nagyok, hanem a kisebb családtagok is élvezettel játszhatnak, és akár ajándéknak is alkalmasak lehetnek. A lista első felében kiscsaládoknak szánt játékokat sorolunk fel, a vége felé pedig sok fővel, akár nagy baráti társasággal játszhatókat. Ráadásként pedig egy olyat ajánlunk, amely kapcsolódik a téli bekuckózáshoz.

Szerző: Hóra Krisztina

nik-korba-3wcetbluoms-unsplash.jpg

1. Bohnanza – Babszüret

A Bohnanza egy kettő–öt fős kártyajáték, amelyben azonos fajtájú babokból a lehető legtöbbet kell megszerezni, hogy aztán a betakarítás után pénzre váltsuk őket. Persze a dolog nem ilyen egyszerű, mert a játékosok minden körben felhúznak két véletlenszerű lapot is, amelyet vagy lehelyeznek maguknál, vagy elcserélik a játékostársakkal. Ha sikerül előnyös üzletet kötni, már közelebb vagyunk a sikerhez. Ha nem, akkor bizony be kell takarítaniuk azt a babot is, amelyet sokáig gyűjtögettek. A végén az nyer, akinek a legtöbb érméje van.
A játék könnyen tanulható, gyors és humoros, jópofa a grafikája, és a kimenetele függ a szerencsétől, de azért taktika is szükséges hozzá, hiszen tudni kell, mikor menjünk bele az üzletbe, és mikor éri meg „cserben hagyni” a másikat. A nevetés és a visszavágó garantált!
A játék tizenkét éves kortól ajánlott, de szerintünk már a számokat jól ismerő fiatalabb családtagokat is be lehet vonni.

tarsas_bohnanzaalap_lrg.jpg2. Kereskedők völgye 1–2

A Kereskedők völgye is olyan játék, amely megmutatja, hogy egy pakli kártya is feledhetetlen élményt tud nyújtani, nem beszélve arról, hogy csodálatos grafikája még élvezetesebbé teszi. A játékidő rövid, és a szabályok viszonylag könnyen tanulhatók, a játék kettő–öt fővel játszható és már tízéves kortól ajánlott. A menet során a játékosok lapokat vásárolnak, amelyeket utána vagy további vásárlásra, vagy a rajtuk található képesség használatára, illetve saját standjuk megépítésére használhatnak. Állatok és hozzájuk tartozó tárgyak szerepelnek rajtuk: minden állat más hatást fejt ki a játék menetére, eszerint váltakoznak a manipulatív, a furfangos és a szerencsealapú kártyák. Fontos, hogy a menet során nagy szerepet kap a szerencse, de mellette a taktikus gondolkodás és a játékostársak szemmel tartása is szükséges, mert aki nem elég gyors és ügyes, az hamar lemarad az első helyről.

Már kapható a második része is, sőt a harmadik is előkészületben van. Jó hír, hogy lapjaik kombinálhatók, így mindenkinek a kedvence kerülhet bele. Nincs más hátra tehát, csak hogy halászd el mások elől a lapot, használd a képességeket, és te építsd meg elsőnek a standot!

pic3243886.jpg

3. Álomház

Az Álomház című társasjáték remek választás lehet azoknak a családoknak, akik szeretik a Gazdálkodj okosan! típusú táblásokat. Ezzel a társasjátékkal garantáltan jól érzik majd magukat kicsik és nagyok. A cél, hogy felépítsük a házunkat a saját elképzeléseink szerint, de úgy, hogy az a játék végén a legtöbb pontot érje. Magunk döntjük el azt is, hogy melyik szobát hova és milyen tárgyak vagy szakemberek segítségével helyezzünk el. Az eredmény csak a játék legvégén derül ki, ezért az izgalom végigkíséri az egész menetet.
A játék egyébként gyorsan tanulható, és nem tart tovább fél óránál, kettő–négy fő játszhatja, és már hétéves kortól bevonhatjuk a gyerekeket.

pic3158617.jpg

  1. Kuruzslók Quedlinburgban

Ez a társas látványos elemeivel és szórakoztató játékmenetével hamar középkori hangulatba repít, nem véletlen, hogy 2018-ban az Év Játéka díjat is elnyerte. A háttértörténet szerint kilencnapos vásárt tartanak Quedlinburgban, ahol az ország legjobb kuruzslói gyűlnek össze, hogy bemutassák a legjobb csodaszereket, és megfőzzék gyógyító italaikat. A receptek adottak, már csak a megfelelő alapanyagok hiányoznak hozzájuk. A gyógyitalok elkészítéséhez összetevőket kell húznunk a saját zsákunkból, amíg úgy nem gondoljuk, hogy elkészült a tökéletes gyógyital. De csak óvatosan: picivel több a speciális összetevőkből, és az egész edény felrobbanhat! A játék végén az nyer, aki a legtöbb pontot gyűjtötte össze a rendelkezésre álló kilenc forduló alatt, a különböző kotyvalékok, főzetek elkészítése közben. A játékot kettő–négy fő játszhatja, tízéves kortól ajánlott, de szerintünk akik ismerik már a számokat és az alapműveleteket, azokkal már nyugodtan le lehet ülni, mert izgalmas lehet nekik is a zsákból húzogatás. A legnehezebb feladat számukra az lehet, hogy megtalálják az egyensúlyt a játék során, mivel jelentős benne a szerencsefaktor, de az emlékezetünkkel növelhetjük a nyerési esélyeket. Csak arra kell vigyázni, hogy fel ne robbanjon az a fránya üst!

pic4485785.jpg

5. Everdell – Az örökfa árnyékában

Az Everdell listánk legnehezebb játéka, de még így is azt mondhatjuk, hogy az első játszma ráhangolódás, a második már rutin. A játék grafikája és az elemek gyönyörűek, a gyerekek biztosan odalesznek az állatokkal tarkított kártyákért. A készítők számos díjat bezsebeltek –hogy miért? A játék remekül ötvözi a munkáslehelyező és a pakliépítő mechanizmust, megfűszerezve némi szerencsével és a játékosok által választott taktikával. Cél, hogy a legtöbb pontot összegyűjtsük a négy évszak alatt. Évszakról évszakra egyre több lehetőségünk adódik, folyamatosan döntéseket kell hozni, és tudni kell alkalmazkodni játékostársaink lépéseihez. A célhoz többféle stratégia is elvezethet, és az izgalom a játék végéig elkísér, mert csak a legvégén derül fény a nyertesre. Kivételes előnye, hogy egyedül is lehet játszani, de mivel a maximum létszám négy fő, ezért kis létszámú családoknak vagy baráti társaságnak is ajánljuk. A gyerekeket tizenkét-tizenhárom éves kortól lehet bevonni, és a szabály megértéshez segítség lehet pár magyarázó videó.

pic4233569.jpg

6. Vigyáz(z) 6!

Ez a kártyajáték kettőtől tíz főig játszható, és már az első kör után ráérez az ember, onnantól kezdve az utolsó lapig végigizgulja. A gyerekeket már hét-nyolc éves kortól bevonhatjuk, igazából csak ismerniük kell hozzá a számokat százig. A játék lényege, hogy minden körben kiválasztunk egy lapot a kezünkből és növekvő sorrendben hozzátesszük a többiekével egyszerre felfordítva a négy kártyasor valamelyikéhez. Ha egy játékos a hatodik lapot teszi a sorba, akkor el kell vinnie az előtte levő kártyákat a rajta található ökrökkel együtt. A cél, hogy mi szerezzük meg a legkevesebb ökörfejet. A játék egyszerűsége garantálja a végtelen jókedvet, az izgalom pedig akkor hág a tetőfokára, amikor azt lesed, hogy tiéd lesz-e a sok ökörfej, vagy ha mázlid van, egy másik szerencsétlen zsákolja be őket előtted.

pictures_12905.jpg

7. Imagine

Az Imagine tökéletes választás lehet azoknak a családoknak, akik szeretik az Activity-szerű játékokat, de akiknél folyton elhangzanak a „nem tudok rajzolni” vagy az „utálok mutogatni” kifogások. Nagyon pörgős asszociációs játék, amelyben hatvan átlátszó lap szolgál segítségül a feladvány elmutogatására. A szavak között lehetnek foglalkozások, filmek, állatok, hobbik, sport – szinte bármi, ezért izgalmas és sokszor újrajátszható. A játék három főtől akár nyolc-tíz főig is játszható, és a kisebb gyerekeket is be lehet vonni. Van egyébként egy kifejezetten gyerekeknek szóló Imagine Family kiadása is, ebben a kártyák színesebbek, a feladványok pedig egyszerűbbek, így tíz év alatti gyerkőcöknek inkább ezt ajánljuk. Nagy előnye, hogy a játékot bármikor abba lehet hagyni, nincs kötelezően teljesítendő cél.

pic2851362.jpg8. Kartográfusok

A Kartográfusok az elmúlt év egyik legnagyobb játéksikere lett, a 2020. Év Játéka mellett számos egyéb díjat is elnyert. Flip & write jellegű társasjáték, azaz a játékosok újabb és újabb kártyákat felfordítva és azokhoz alkalmazkodva rajzolnak a saját térképükre. Módszeréből kifolyólag alapvetően gondolkodtató, mégis könnyed, relaxáló játékmenetet biztosít egy kis egymás levesébe köpős csavarral. Mindenkinek saját lapja van, és azon dolgozik, így kevés holtidő fordul elő a játék során, és emiatt nincs limitálva a játékosszám sem, akár tíz-tizenketten is lehet játszani. A gyerekeket nyolc-tíz éves kortól be lehet vonni, igazából csak a Tetris alakzatait kell tudni lerajzolni hozzá. Számukra segítség lehet a színes ceruzák használata. Ha tetszik a játék, akkor jó hír, hogy sikerének köszönhetően folyamatosan adnak ki újabb részeket és térképlapkákat, így folyton újabb lehetőségeket kínál.

pic5554835.jpg

9. 7 csoda

A 7 csoda listánk legismertebb játéka, de aki nem találkozott vagy nem játszott volna még vele, annak kedvéért nyújtunk egy kis ízelítőt belőle. Stratégiai pakliépítő játék, amelyben a cél, hogy a játék végén nekünk legyen a legtöbb győzelmi pontunk. Ezt többféleképpen el lehet érni, akár katonai győzelemmel, csodaépítéssel vagy céhek létrehozásával, ám erről többnyire a játék menetéhez alkalmazkodva hozzuk meg döntéseinket. A három játékkorszak során a körbeadott pakliból gyűjtögetjük a számunkra hasznos kártyákat, figyelve persze azt is, hogy mit csinálnak a mellettünk lévő játékosok. Minden kártya valamilyen előnyt biztosít, így menetelünk a játék vége felé. Tízéves kortól három–hét fő játszhatja. Több kiegészítője is elkészült, és kiadtak belőle egy kétfős változatot is 7 csoda párbaj néven, amelyet úgyszintén szívből ajánlunk.

pic2242878.jpg

10. MicroMacro Crime City

A MicroMacro Crime City új szintre emeli a böngészős, nyomozós játékok világát, ugyanis nemcsak egy szereplőt kell megtalálni a térképen, de a bűnügyi történetnek is a végére kell járni. És hogy hol van benne az izgalom? A térképen az összes idősík szerepel, így ha az ember elindul a tábla egyik oldaláról a másikra, a nyomok alapján megtudható, hogy a terület között időbeli eltolódás is van. Talán bonyolultnak hangzik, de egy két-három perces bemutatójáték után már minden világos lesz. Tizenhat esetet kell felderíteni, ami hosszú távú program is lehet, mert egy-egy eset akár egy óráig is eltarthat, és nagy koncentrációt vesz igénybe. A gyerekeket tíz-tizenkét éves kortól ajánlott bevonni, többszemélyes játékként is játszható. Bónusz, hogy a térkép maga fekete-fehér, így akár ki is lehet színezni.

pic6100523.jpg

 

 10+1 Patchwork

A lista ráadása a Patchwork, egy kétszemélyes táblás társas absztrakt stratégiai elemekkel, amelyből létezik egy csoda szép téli kiadás is. Lényege, hogy tiétek legyen a legszebb takaró, amelyet Tetris-alakzatokból varrtok össze. Persze nem lehet akármelyik anyagot választani hozzá, csak azt, amelyikre van elegendő gombunk, és amelyiket ki lehet választani a sorból. A játék során az alakzatokon kívül az idővel és az erőforrásokkal is számolni kell, így izgalmas és gondolkodós, de nagyon gyors, és akár már hét-nyolc éves gyerekekkel is lehet játszani.

pic5825424.jpg

Képek forrása: Boardgamegeek.com és Szellemlovas.hu

Borítókép: Unsplash.com/Nik Korba

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916785058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

majusi_konyvakcio_kotoszo.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása