Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Íme 7 letehetetlen könyv az ünnepekre!

Akár a karácsonyfa alá, akár bekuckózáshoz, íme hét olyan könyv, amely garantáltan nem engedi, hogy unatkozzunk az ünnepek alatt. Te hányat olvastál már közülük? 

Szerző: Hóra Krisztina

andreea-radu-9eufhijjhdc-unsplash.jpg

Kukkantsunk be a fedő alá, avagy lelkészfeleségek konyhatitkai

Minden családnak megvannak a saját hagyományai, és mindenki ismer tipikus ízeket, amelyeket csak egy bizonyos asztalnál kóstolt. Az Ízlelő – (Egy)háztáji ízeink című rendhagyó szakácskönyvben a lelkészfeleségek asztalához ülhetünk le, és az ő konyhai titkaikba kaphatunk betekintést. Mitől több ez a könyv, mint más szakácskönyvek? Felhívja a figyelmet az asztalközösség fontosságára és a közösen eltöltött idő semmi mással nem pótolható értékére. Kulináris barangolásra hív Magyarország tájegységeire, miközben képet kaphatunk a helyi szokásokról, hagyományokról is. A szász adventi receptek pedig garantáltan biztosítják az ünnepi hangulatot.

izlelo_egyhaztaji_izeink_kicsi.jpg

Buday-Malik Adrienn (szerk.): Ízlelő – (Egy)háztáji ízeink. Luther Kiadó, Budapest, 2014.

 

Politikai teológia? Az meg mi?

Bibó István akadémikust, a 20. század egyik legnagyobb magyar gondolkodóját most új szemszögből mutatja be Csepregi András evangélikus teológus-lelkész nemrégiben megjelent tanulmánykötete. A közéleti teológia politikai témakörén keresztül veszi górcső alá Bibó erőszakmentességről, az alapvető emberi jogokról és a demokrácia kérdésköréről szóló gondolatait, és a politikai teológia fogalmát bevezetve új vezérfonalat nyújt az utókorra maradt szellemi korpusz áttekintéséhez. A szerző megkísérli rekonstruálni Bibónak a 20. századi szorongató történelmi események árnyékában formálódott Krisztus-képét. Bár Bibó maga nem volt képzett teológus, világlátása a teológia számára is szolgál számos tanulsággal, ezért ez a kötet remek választás lehet mind a politika, mind a teológia iránt érdeklődőknek.

bibo_boldogok_a_beket_teremtok.jpg

Csepregi András: „Boldogok a békét teremtők”. A keresztény erőszakmentességtől a nyugati demokráciáig. Bibó István politikai teológiai megközelítésben. Luther Kiadó, Budapest, 2021.

 

Na ne már, ki olvas ma Dickenst?

Chris Fabry és Gary Chapman (az öt szeretetnyelvről szóló sorozat írója) ebben a könyvben egy hétköznapi, de igen érzékeny témát tár elénk, a házasság válságát, úgy, hogy közben párhuzamot von Dickens közismert karácsonyi történetével. Egy házaspár elindul, hogy véglegesítse válási okmányait, de útjuk során baleset éri őket, és ez sok mindent megváltoztat. Mindkét fél kénytelen átértékelni a saját valóságát és szembenézni a döntései súlyával. De vajon elegendő-e ez a valódi változáshoz és a házasság rendbehozatalához? A puha köntösbe bújtatott, meseszerű elbeszélés üzenete, hogy megéri dolgozni a házasságért, és sohasem késő a dolgokon változtatni. Szívet melengető téli olvasmány.

2767767.jpg

Chris Fabry – Gary Chapman: Parázs a hó alatt. Karácsonyi ének a házasságról. Ford. Győri Katalin. Harmat Kiadó, Budapest, 2021.

 

Mintha filmet néznél

A Szegények háborúja történelmi kisregény, amely rövidsége ellenére is képes mélyen befészkelni magát az ember lelkébe. A kötet a reformáció után kialakult fegyveres harcokról szól Münzer Tamás levelein keresztül. A parasztháborúk mellett többek között a reformációt kiváltó eseményekről, például a John Ball- és Wat Tyler-féle angliai parasztlázadásról vagy a Biblia nemzeti nyelvre fordításának ötletéről is olvashatunk benne. Az izgalmas történelmi utazás során a reformáció folyamatának olyan területeit járhatjuk be, amelyek ritkán említett összefüggéseket világítanak meg filmszerűen, olvasmányos nyelvezettel. A szép borító mellett remek történelmi ismeretterjesztő.

2728199.jpg

Éric Vuillard: Szegények ​háborúja. Ford. Tótfalusi Ágnes. 21. Század Kiadó, Budapest, 2021.

 

A megszentelődés útja – megindító őszinteséggel

Mi minden történhet az utca forgatagában? Ki tette a pénzt Luther kezébe? Miért nem bántják a hajléktalanok az utcai szoborembert? Mindezekre választ kaphatunk Koczor Tamás evangélikus lelkész újabb kötetében. A gimnáziumi iskolalelkész és gyülekezeti lelkipásztor magával ragadó stílusban mesél élete hétköznapi eseményeiről, gyermekkori élményeiről, önmagáról és rólunk. Történetei akár a mi történeteink is lehetnének. A szerző a negyvennyolc rövid írást tartalmazó kötetben – a korábbi, Sietős történetek című kiadványhoz hasonlóan – ez alkalommal is sorra veszi azokat a pillanatokat, amikor megélte, hogy az emberi gyengeségeket Isten végtelen szeretete egészíti ki.

raeros_tortenetek.jpg

Koczor Tamás: Ráérős történetek. Luther Kiadó, Budapest, 2021.

 

Ízek, illatok, érzések – Isten gazdagsága

A Balatonbogláron élő evangélikus esperes-lelkésznő írásain keresztül bepillantást nyerhetünk a női lélek rezdüléseibe, miközben ráhangolódhatunk az eredetileg a Facebookon megjelent írásokhoz választott bibliai igék üzenetére is. Pár perces „falatkák” ezek a léleknek, miközben a lelkész, a feleség és a négygyermekes családanya, a varrógépet és a süteményestepsiket profi szinten kezelő háziasszony olykor mulatságos történetei, máskor megszégyenítően önkritikus vallomásai magukkal ragadják az olvasót az élvezetes stílusban megírt történetekben.

ujabb_napi_falatok_web.jpg

Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna: Újabb napi falatok. Luther Kiadó, Budapest, 2021.

 

Hírességek más oldalról

Ebben a könyvben a harmincéves Ökumenikus Segélyszervezet sokszínű közösségének ismert tagjai vallanak arról, hogyan vált életük részévé a másoknak való segítés. Berki Krisztián olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász, Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakozó, Dombóvári István humorista, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Gyurta Dániel olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Iszak Eszter modell, műsorvezető, Katus Attila sportaerobik-világ- és Európa-bajnok, Kovács Kokó István olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó, Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Lékai-Kiss Ramóna színész, műsorvezető, Lévai Anikó, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színművész, Rátonyi Kriszta Junior Prima díjas műsorvezető, Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes, Szabados Ágnes riporter, újságíró és Wolf Kati énekes történeteiben a hírességek új oldalát ismerheti meg az olvasó. A kötet megvásárlásával az Ökumenikus Segélyszervezet Kapaszkodó programját támogathatjuk.

e_s_te_mit_kaptal_mosz_web.jpg

Kézdi Beáta (szerk.): És te mit kaptál? Történetek arról, miért nagyobb öröm adni, mint… Luther Kiadó, Budapest, 2021.

Borítókép: Unsplash.com/Andreea Radu

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916788540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása