Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hit és gazdaság – Mi köze a teológiának a kapitalizmushoz?

A hívő ember számára minden teológia, ha valóban komolyan gondolja, hiszen az Istennel való kapcsolat és a Krisztus-követés nem csupán hab a tortán, hanem az élet minden területét áthatja. Így a hitünk mindenre hatással van, és minden hatással van a hitünkre is. Még a gazdaság is. Erről beszélgettünk Józsa László közgazdásszal.

Szerző: Kovács Viktor

xavi-cabrera-dnn2aoy4l1q-unsplash.jpg

Életünk egyik legfontosabb területe a gazdaság. Amikor bevásárolunk vagy kifizetjük a számlákat, amikor tankolunk vagy felszállunk a vonatra – mind-mind gazdasági helyzetek és adott esetben problémák. E hétköznapi cselekmények pedig egy olyan keretben zajlanak, amelyet „globális kapitalizmusnak” nevezünk. De vajon mit jelent a kapitalizmus? És mit jelent, hogy globális? Honnan ered ez a nagyon sikeres gazdasági rendszer, amely meghódította az egész világot? És mi köze a teológiához?

Érdemes végighallgatni adásunkat, mert a fenti izgalmas kérdéseken túl az utolsó harmadban arra is rátérünk, hogy vajon hol van az ember helye a számok, az érdekek és az értékek között…

Beszélgetőtársam dr. Józsa László egyetemi tanár, közgazdász, marketingszakember.

„…a kötelességérzet kialakulása, a világi hivatáson belül […] szükségszerűen maga után vonta a mindennapi munka vallásos jelentőségének képzetét, s ami a hivatás fogalmát ebben az értelemben elsőként megteremtette…” (Max Weber: A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme. Ford. Gelléri András, Józsa Péter, Somlai Péter, Tatár György. Gondolat Kiadó, Budapest, 1982. [Társadalomtudományi könyvtár.] 77kk.)

„…a kapitalizmus lassanként sokkal több lett, mint közgazdaságtani elmélet. Mostanra egy etikát is magában foglal […]. Alapelve, hogy a gazdasági növekedés a legfőbb jó, vagy legalábbis nagyon közel áll hozzá, mivel igazság, szabadság, sőt boldogság is a gazdasági növekedésen áll vagy bukik.” (Yuval Noah Harari: Sapiens. Az emberiség rövid története. Ford. Torma Péter. Animus Kiadó, Budapest, 2020. 284. o.)

Hivatkozott korábbi adások és egyéb művek:
Van-e olyan, hogy teológiai gazdaságtan?
Doktori napló lejátszási lista.
Norman Mailer: A fehér néger.
A Kapcsolat (Contact) című filmről.

 Borítókép: Unsplash.com/Xavi Cabrera

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116769384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png

majusi_konyvakcio_kotoszo.png
 
340x680_2ss.jpg

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása