Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Te mennyit adnál oda egy másik ember életéért?

Te mit tennél, mennyit adnál, hogy segíts, hogy valakit ismeretlenül is életben tarts? Rendhagyó riportot adott a napokban David Beasley, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) igazgatója a CNN-nek. Állítása szerint jelen pillanatban közel 6 milliárd dollárra lenne szükség a világ éhezőinek mielőbbi megsegítéséhez.

Szerző: Homoki Pál

siegfried-poepperl-2gf_kgjjhm-unsplash.jpg

Az ilyen és hasonló számítások, mondhatni, mindennaposak, mint ahogyan a fogadtatásuk is sajnos legtöbbször hasonlóan süket fülekre talál a világ fejlettebb és gazdagabb részén. Az ENSZ kimutatása szerint jelen pillanatban közel negyvenkétmillió ember szenved a közvetlen éhezés következményeitől. Elsősorban Afrikában, Dél-Amerikában, de idesorolható most már az afgán lakosság fele is, mintegy tizenegymillió fő. 

Az ENSZ igazgatójának megszólalása azonban annyiban volt rendhagyó, hogy ezúttal nevesítette is, hogy kik milyen feltételekkel tudnának segíteni, ha akarnának. Név szerint említette Elon Muskot és Jeff Bezost, a világ két jelenlegi leggazdagabb emberét. Az előbbi pillanatnyilag becsült vagyona 288,6 milliárd dollár, amelynek, ha mindösszesen a két százalékát „feláldozná”, egymaga meg tudná oldani negyvenkétmillió ember élelmiszer-ellátását.

Viszonyításként a második világháború ötvenkétmillió halálos áldozattal járt. Éveken át tartott, és lángba borított mindent. Most, békeidőben az éghajlatváltozás, aszály, illetve mérgező politikai környezet hatására negyvenkétmillió ember él életveszélyben, csak éppen messze, a világ végén, csendben, sorsára hagyva.

És csendben van a világ is, és csendben vagyunk mi is. Két százalék. Igen, mindössze két százalék egy hatalmas vagyonból az életért. Félelmetes belegondolni.

A világtörténelem folyását és az emberi alaptermészetet tekintve tudjuk, hogy olyan, hogy „elég”, nem létezik. Az ember, a gazdag ember, a szupergazdag ember is újra meg újra többet és többet akar. Jézus nem ezt tanítja nekünk. Az evangéliumi történetekből tudjuk: azt hirdeti, hogy segítsük a jövevényt, a beteget, az özvegyet, az árvát. Legyünk ott a rászorulókkal, a bajbajutottakkal.

De aki nem hívő ember, az is ismeri az egyetemes emberi értékeket, a humanizmus és a felvilágosodás eszmerendszerét. A francia felvilágosodás óta fennen hirdetjük a szabadság, egyenlőség, testvériség híres hármas jelszavát, és aztán újra meg újra rájövünk, hogy szabadság hol van, hol nincs, egyenlőség soha sehol nem is volt, a testvériséget pedig csak azokkal éljük meg, akiket mi kiválasztottunk magunknak.

Most akkor populista módon, képletesen kövezzük meg Jeff Bezost és milliárdos társait? Vagy mielőtt megtennénk, nézzünk magunkba, és megint csak Jézust idézve, „aki bűntelen közületek, az vessen rá először követ”. Mi odaadnánk a négyszázezer forintunkból a nyolcezret, az egymillióból a húszezret, a húszmillióból a négyszázezret?

Fejlődnünk kell a szeretetben. Mindannyiunknak nap mint nap. 

Borítókép: Unsplash.com/Siegfried Poepperl

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7116747026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása