Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ezekre a fesztiválokra bátran menj el keresztényként!
Evangelizáció a 21. században

Bár sokáig kérdéses volt a nyári rendezvények sorsa, idén is akadnak olyan nagyszabású programok, amelyeket jó szívvel ajánlunk. Az alább összegyűjtött fesztiválokon nemcsak a remek koncertek és a felszabadult hangulat garantált, hanem lelki feltöltődést is kínálnak, például evangélikus szervezésű programokkal is.  

Szerző: Szebenszki Noémi

boritokep_3.jpg

Bánkitó Fesztivál (július 8–10.)

Bánk egy kis település Nógrád megyében, amelyet a fesztivál védjegyévé vált Bánki-tó tesz igazán hangulatos helyszínné. A tó előtt felállított színpadon idén fellép majd többek között a Bohemian Betyars, Fran Palermo, a Galaxisok – akik a 2022-es gyulai Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó fellépői is lesznek majd –, valamint a Csaknekedkislány.

bankito.jpg

A Bánki-tó különleges rendezvényhelyszín (fotó: Facebook)

A fesztivál idei tematikájának megfelelően csak hazai zenekarok lépnek fel. Emellett számos kulturális program közül is válogathatnak az érdeklődők.

„Fő célunk a progresszív, kortárs kultúra képviselete, hazai művészeti, kulturális trendek alakítása és egy társadalmi kérdésekre fogékony közösség létrehozása” – írják a szervezők.

A fesztivál forgatagából kiszakadni vágyók betérhetnek az evangélikus udvarba is. Szeli Noémi, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyülekezeti és Missziói Osztályának programszervezője elmondta, hogy idén a Bánkitó Fesztivált kisebb létszámmal rendezik meg, és az evangélikus udvar szervezői fontosnak tartották, hogy olyan programokkal jelenjenek meg, amelyek a koronavírus-járvány szempontjából kevésbé kockázatosak. A „zarándokút” lesz az egyik ilyen program, amely interaktív állomásai révén izgalmas és elgondolkodtató belső utazásra hívja az érdeklődőket.

„Sok olyan embert meg tudunk így szólítani, akik talán nem szívesen ülnének be egy templomba fesztiválozás közben, de szívesen bejárnának egy zarándokutat két koncert között. A fesztiválozók az út során nemcsak önmagukhoz, de reméljük, hogy állomásról állomásra haladva Istenhez is kicsit közelebb kerülnek

– mondta el az evangélikus programok szervezője. Hangsúlyozta, hogy a programok kialakításánál fontos, hogy befogadható legyen a tartalom, és az udvarban dolgozók nyitottak legyenek.

Művészetek Völgye (július 23. – augusztus 1.)

Idén harmincadik jubileumát ünnepli az ország legnagyobb összművészeti fesztiválja, amelynek három Balaton-felvidéki település ad otthont: Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend. A Művészetek Völgye nemcsak könnyűzenei koncertekkel várja látogatóit, hanem irodalmi, színházi, nép- és komolyzenei, valamint képzőművészeti programokkal, továbbá túrákkal is. Olyan előadók lépnek fel a nagyszínpadon, mint Rúzsa Magdi, a Bagossy Brothers Company, a Csík Zenekar, a 30Y, a Margaret Island, az Anna and the Barbies és a harmincéves Quimby.

A változatos programok mellett egyes helyszínek már évek óta a Völgy szerves részei. A Kaláka Versudvar idén tizedik alkalommal nyitja meg kapuit, ahol a házigazda együttes ­ – amelynek alapítói között ott van az evangélikus Gryllus testvérpár – mellett az idén ötvenedik születésnapját ünneplő Lackfi János is várja az érdeklődőket. A Kaláka Versudvarban tartják a záró ökumenikus istentiszteletet is.

A koncertek és programok forgatagában a Tarisznya Evangélikus Udvar idén már negyedik alkalommal várja a látogatókat. Szeli Noémi programszervező elmondta, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján az udvarba betérők nyitottak a beszélgetésekre és a spirituális tapasztalatszerzésre, élményekre.

„Az evangélikus udvar olyan, mint egy oázis, ahol megpihenhet, töltekezhet a fesztiválozó. Itt izgalmas, mély emberi beszélgetések alakulhatnak ki akár egy sörkupak fülbevaló készítése közben, akár a zarándokút végigjárását követően vagy a labirintusból kilépve, egy asztalhoz ülve az udvar önkénteseivel”

– avatott be a szervező. Az udvarban elhelyezett babzsákfotelek is ezt az érzést erősítik. Az érdeklődők egyébként bármikor kötetlenül kérdezhetnek a jelen lévő lelkészektől.

tarisznya_udvar.jpg

Tarisznya Evangélikus Udvar a Művészetek Völgyében (fotó: Abdulwahab Liána / Facebook)

Idén újdonság lesz a meselabirintus, amely a Hétlábú paripa történetét dolgozza fel úgy, hogy az gyermekek és felnőttek számára egyaránt érdekes legyen. Az interaktív installáció arra tesz kísérletet, hogy a népmesék motívumvilágát összekapcsolja a látogató élettörténetével és a Biblia üzenetével. Emellett készül egy teremtésvédelmi e-tanösvény is a Digitális Vándor applikációban, amely a pusztai vándorlás történetén keresztül dolgozza fel a jelenkor kihívásait. Emellett a szabadulószoba is megújult tartalommal, az ünnepKÖRrel várja az evangélikus udvarba betérőket a fesztivál minden napján délelőtt 10 órától este 6-ig.

Csillagpont (július 27–31.)

A Csillagpont református ifjúsági találkozót kétévente rendezik meg tizennégy–harmincöt éves fiatalok számára, és bár koncertek is szép számmal vannak az öt nap alatt, a találkozó egyben lelki alkalom is. Minden nap áhítattal kezdődik és előadással folytatódik. A résztvevők kis csoportokban, személyesebb keretek között is feldolgozzák a hallottakat.

csillagpont.jpg

Egy reggel a Csillagponton (fotó: Facebook)

Az előadások idén olyan témákat ölelnek fel, mint a félelem és a magány feldolgozása, a párkeresés, a pályaválasztás és a klímaszorongás. Emellett számos szabadidős program közül is válogathatnak a fiatalok. Idén lesz jelnyelvoktatás, szabadulósátor, valamint érzékenyítő játékokat, sportprogramokat is kipróbálhatnak az érdeklődők. Minden napot könnyűzenei koncert zár, amelyet késő esti elcsendesedés követ. Somorjai-Bencze Zsófia, a Csillagpont kommunikációs vezetője elmondta, hogy az idei évben a tervek szerint fellép a Kowalsky meg a Vega, az Irie Maffia, Pintér Béla és az Aurevoir is a Debrecenben megrendezett találkozón.

A fesztivál idei témája a szabadság, amely most különösen aktuális.

A járvány miatt a saját bőrünkön is megtapasztaltuk, milyen korlátozások között élni a szobánkba szorulva, maszkok alatt. Éppen ezért a szervezők és a résztvevők is nagyon várják, hogy együtt, szabadon, fizikailag is egy közösségben élhessük át az Istenhez tartozás élményét

– mondta el Somorjai-Bencze Zsófia. Természetesen a szervezők figyelnek a szükséges óvintézkedésekre. A programok többségét szabadtérre tervezték, a standok között a megszokottnál nagyobb távolságot hagytak, valamint több vizesblokkot és fertőtlenítőpontot is kialakítottak.

52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (szeptember 5–12.)

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) alapvetően katolikus világtalálkozó, ugyanakkor minden érdeklődő számára kínál izgalmas programokat. A nyitó- és záróesemény helyszíne a Hősök tere, utóbbin Ferenc pápa is személyesen részt vesz.

ferenc_2.jpg

Ferenc pápa (fotó: Ashwin Vaswani / unsplash.com)

A kongresszus nagyszabású nyitóünnepséggel veszi kezdetét, majd szeptember 6–10. között a rendezvénysorozat fő helyszíne a Hungexpo lesz. A programok változatosak lesznek, megszólítják a hitet mélységében megélőket csakúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussalírják a szervezők.

A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások is elhangzanak, valamint koncertekkel is készülnek. A fellépők között szerepel Ákos, a Forráspont, a Csík Zenekar és a 100 Tagú Cigányzenekar. Idén a találkozó hetében zajlik az Ars Sacra Fesztivál is, amelynek színes műfaji kínálatából szintén bátran válogathatunk. Kiállítások, irodalmi estek, koncertek, filmvetítések, séták is szerepelnek majd a kínálatban, amelyre június 15-ig lehet beküldeni a programjavaslatokat.

Borítókép forrása: Anthony DELANOIX / unsplash.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916587546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása