Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mi a különbség a katolikus és az evangélikus szentségek között?

Ha a keresztény felekezetek közötti szembetűnő és alapvető különbségeket tekintjük, akkor mindenképpen foglalkoznunk kell a szentségekkel. Azon túlmenően, hogy sokan csupán káromkodásként használják a „szentség”, illetve a „hétszentség” szavakat, nem sokan vannak tisztában azzal (még az egyházon belül sem), hogy tulajdonképpen mit is jelent a szentség, és miért annyi van vagy éppen miért nincs annyi belőle, amennyi.

Szerző: Kovács Viktor

_39_7_vagy_2_avagy_mi_a_kulonsbseg_a_romai_katolikus_es_az_evangelikus_szentsegek_kozott.jpg

Különösen is fontos beszélni a szentségekről evangélikusként, hiszen a protestánsok közül mi vagyunk azok, akik igazán komolyan vesszük, és a teológiánkban is központi helyen szerepeltetjük a szentségeket. Ez a szentségi attitűd sajnos nagyon háttérbe szorult a 18–19. századtól kezdve, de az utóbbi évtizedekben (mint sok minden mást) újra felfedezték.

Ebben az adásban körbejárjuk a szentség fogalmát, és beszélni fogunk arról, hogy miért hét, miért kettő, avagy miért inkább három.

Az adás tartalma:

00:00 Bevezetés

4:21 Mit jelent a szentség kifejezés?

10:26 Mik azok a szentségek? Mitől szentség a szentség?

18:12 Hét vagy kettő (avagy három)?

42:06 A szentség irányultsága, hogyan működik a szentség?

Hivatkozott korábbi adások:
Mi a különbség az evangélikus, a katolikus és a református úrvacsora/áldozás között?
Nem vagyok római katolikus. Mit kezdjek a szentekkel?
Miért keresztelünk gyerekeket?

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr4516513498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása