Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Mit jelent keresztény nőnek lenni a 21. században?
Egy teológus és egy pszichoterapeuta válaszol

Milyen nemi szerepek vannak a Bibliában? Kik azok a nők, akiktől a legtöbbet tanulhatjuk? Kiteljesedhet egy nő gyerek vagy párkapcsolat nélkül is? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ Csáky-Pallavicini Zsófia pszichoterapeutával és dr. Varga Gyöngyivel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docensével a KötőSzó blog és a Melanchthon Evangélikus Szakkollégium szervezésében március 10-én megtartott online kerekasztal-beszélgetésen, amelynek központi témája a keresztény női identitás volt.

Szöveg: Aszódi Anett, Szebenszki Emese

boritokep_1.jpg

A beszélgetés résztvevői először a nemi szerepekről való gondolkodás hiteles forrásairól szóltak. Csáky-Pallavicini Zsófia szerint különböző életszakaszokban különböző forrásokból tájékozódunk, de mindig fontos reflektálni rájuk. Például a médiáról sokszor mondják, hogy befolyásolhatja, esetleg torzíthatja nemi szerepekről alkotott elképzeléseinket. Ezért fontos lenne, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek a médián keresztül érkező információk megszűrésének technikáját. „A médiát mediálni kell” – hangsúlyozta a szakember.

A családi minták

A nemi szerepekkel kapcsolatban felvetődött a családi minták fontossága is, amellyel kapcsolatban Csáky-Pallavicini Zsófia megjegyezte, hogy komplex kérdés. Mint mondta: családunk biztosan befolyásolja viselkedésünket, de az, hogy milyen mintát fogunk követni, rendkívül sokszínű lehet, hiszen van, aki azonosul azzal a szereppel, amelyet otthon látott, és van, aki épp ellenkezőleg, el akar határolódni családi mintáitól.

zsofi.jpg

Csáky-Pallavicini Zsófia (forrás: budapestpszichologus.hu)

Varga Gyöngyi szerint a Biblia szintén lehet hiteles forrás, de fontos, hogy ne feltétlenül szó szerint, hanem árnyaltabban, kritikusan, illetve a kontextust figyelembe véve értelmezzük a történeteket. Kiemelte, hogy a Bibliát és főleg az Ószövetséget férfiak írták elsősorban férfiak számára, a mai modern kortól teljesen eltérő időszakban. Ezek a szövegek a patriarchális társadalmi berendezkedés struktúráját hordozzák, éppen ezért fontos, hogy igyekezzünk a szövegek mögé nézni, kritikával kezelni őket.

Nőalakok a Bibliában

Varga Gyöngyi a Bibliában feltűnő női alakokról elmondta, hogy a szövegekben a férfiak szemszögéből ábrázolják őket. Például Debóra és Eszter alakja, valamint a derék asszony dicsérete is (Péld 31,10–31) heroikus, erőteljes nőképet tár elénk, amely a férfiak képzeletéből indul, tükrözve saját elvárásaikat. Ugyanakkor a Bibliában is vannak árnyalatok – tette hozzá. Mirjam és Ruth alakja már kevésbé harcias, inkább asszertív és kreatív. Az ilyen karakterű nők olyan területeken kiválók, mint a szolidaritás, a közösségépítés vagy a kommunikáció. Ezek a részek a férfi szentírók által megtapasztalt női mintákra reflektálhatnak. Varga Gyöngyi hangsúlyozta: a legnagyobb reformot a Názáreti Jézus vitte végbe, aki női tanítványokat is kiválasztott, és elfogadta a társadalom perifériájára szorult nőket is. Jézus édesanyja, Mária vagy Priszcilla alakjában megragadható ez a felszabadultság.

gyongyi.jpg

Varga Gyöngyi (fotó: Magyari Márton / evangelikus.hu)

Kapcsolatok, kapcsolódások

A női szerepről való gondolkodás esetében nem tekinthetünk el a férfiakétól sem. Csáky-Pallavicini Zsófia elmondta, hogy vannak nyilvánvaló különbségek a két nem között például az érzékszervi működés, az agyműködés, az információfeldolgozás területén. Az eltérések azonban nemcsak a hormonokkal, hanem a szocializációval is magyarázhatók – tette hozzá. Hangsúlyozta azonban, hogy ugyanakkor a nők között is óriási különbségek vannak. 

Olyan gyönyörűséges, ahogyan a nők a férfiaktól, egyúttal a nők más nőktől is nagyon tudnak különbözni.

Áttérve a két nem kapcsolatára azt a kérdést válaszolták meg az előadók, hogy lehet-e teljes egy nő férfi nélkül. Csáky-Pallavicini Zsófia szerint a nők nagy része törekszik arra, hogy kapcsolatban éljen, de az, hogy az ember hogyan tudja igazán nőnek érezni magát, sokféle módon megnyilvánulhat. A pszichológus hozzátette: a nők számára életük különböző szakaszaiban más és más személyek vagy csoportok visszajelzései a fontosak. Olyan is előfordulhat, hogy egy harmonikus házasságban élve hiányérzete van valakinek, amelyet nem a házastársa, hanem például a spiritualitás, a hivatás vagy más társas kapcsolat tud pótolni.
Varga Gyöngyi szerint az ember egész élete kapcsolódás, és társra – akármilyen kapcsolati szinten – mindenkinek szüksége van. A problémát a társfüggőség jelentheti, amikor birtokolni akarjuk a másik felet. A gondolathoz kapcsolódva Kahlil Gibran A próféta című könyvéből idézett:

Álljatok egymás mellett, de egymáshoz ne túl közel: Mert a templom oszlopai távol állnak egymástól, és a tölgyfa meg a ciprus nem egymás árnyékában növekszik.

Gyermekkel vagy gyermek nélkül?

A gyermekvállalás és a női kiteljesedés kapcsolatáról Varga Gyöngyi elmondta, hogy a bibliai szövegek megszületésekor Izrael kis közösség volt, így a szaporodásra és sokasodásra vonatkozó előirányzat [1Móz 9,1 – a szerk.] a közösség létét, jövőjét jelentette, éppen ezért kardinális kérdésnek számított a gyermekáldás. A Biblia nőalakjai ebben a keretben léteztek, szocializálódtak, és valóban a kiteljesedés jelentős formája volt a gyermekvállalás. Ugyanakkor fontos azt is látni, hogy egy nő meg tudta mutatni értékességét, és képes volt megtalálni a helyét, a szolgálatát gyermek nélkül is.

A pszichoterapeuta szerint a gyermekvállalásnak biológiai és lélektani hozadékai is vannak. Szülőnek lenni a felnőtté válás fontos lépcsője nők és férfiak számára egyaránt. Továbbá az is elmondható, hogy az emberi lét természetes velejárója, hogy szeretnénk továbbadni saját lényünk egy részét, amire ugyanakkor különböző utak létezhetnek. A továbbörökítés egyik formája a szülővé válás, azonban számos életút bizonyítja, hogy nem ez az egyetlen alternatíva – tette hozzá.

Harmónia és család

Az előadók ezután a képen látható családmodellről fejtették ki véleményüket. Csáky-Pallavicini Zsófia szerint a sztereotípiák arra jók, hogy leegyszerűsítsék gondolkodásunkat, ami hasznos is lehet, mert így sok energiát megspórolhatunk, és gyors döntéseket hozhatunk, viszont nehéz tőlük szabadon gondolkozni. A kép kapcsán jó dolog elismerni a felettünk való Istent, de a családi élet komplexitását nem lehet egy ilyen ábrába sűríteni. Egy házasságban sokféleképpen meg lehet osztani a szerepeket, számos út vezethet a kiegyensúlyozott, boldog családi élethez. Varga Gyöngyi szerint a kép az ókorban jellemző hierarchikus világlátásra épül, amely akkoriban sok ember számára jelenthette a biztonságos keretet, napjainkra azonban megváltozott. Felhívta a figyelmet, hogy ma már nem kell mindenáron ragaszkodni ehhez a merev, statikus képhez.

csaladi_modell.png

A keresztény családmodell értelmezési lehetősége (forrás: scottroberts.org)

Az online kerekasztal-beszélgetés végén a nézők kérdéseire is válaszoltak az előadók. Többek között az elnőiesedett egyház és a pártalálás nehézségei kerültek elő, utóbbival kapcsolatban Varga Gyöngyi kiemelte az ökumené jelentőségét. Csáky-Pallavicini Zsófia pedig az elnőiesedett egyház okait vizsgálva elmondta, hogy a személyes hit átadása főként női szereplőkön keresztül történik.

Zárókérdésként a harmonikus családi légkör megteremtéséről kérdezték az előadókat. A pszichoterapeuta szerint e téren is kiemelt szerepe van a családtagok közötti kommunikációnak. A folyamatos visszacsatolás és a párbeszéd megteremtheti a családi harmóniát. Varga Gyöngyi ezt megerősítve hozzátette: keressük a Bibliában is a sokszor emlegetett „tágas teret”, és lépjünk ki szűk kereteink közül.

A teljes beszélgetés IDE kattintva tekinthető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7116468318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása