Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Ez az igazi reklám az evangélikus egyháznak! - Imázsvideó mutatja be, milyen a lelkészi hivatás

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) fiatalos és lendületes videóval mutatja be, milyen is a lelkészi hivatás. Mészáros Kornéliát, a film elkészítésének koordinátorát és Gregersen-Labossa Mátyást, a film főszereplőjét kérdeztük a különleges, fiatalos reklámfilmről.

Szerző: Szebenszki Noémi

cselekedj_borito_jpg.jpg

Milyen visszajelzéseket kaptatok a filmmel kapcsolatban?

Mészáros Kornélia: Én úgy tapasztalom, hogy eddig szinte kivétel nélkül pozitív a fogadtatás mind az EHE hallgatói részéről, mind a tágabb környezet visszajelzéseit látva. És ez mindenképp jó érzés.

Mi az imázsfilm fő üzenete?

M. K.: Az imázsfilm ötlete egy pályázati kiírás beadott munkái alapján született meg. A szerzőpáros egyik tagja, Szebenszki Noémi marketing, másik tagja, Szikra Benedek pedig lelkész szakos hallgató. Talán ennek is köszönhető, hogy sokan közel érzik magukhoz a kisfilmet, és ennyire „ütős és fiatalos” tud lenni. A két terület összhangba került a forgatókönyvben, és az eredmény az elkészült munkában is meglátszik, amelyet az ODPictures Art Studio munkatársaival valósítottunk meg.

Mi volt a célotok vele?

M. K.: A film alapvető célja egy rövid, az egyetemet népszerűsítő kampányfilm megalkotása volt. A film fő üzenete pedig „a szolgálat valóságának” a bemutatása. Akár könnyűnek is tűnhet a reflektorfényben fürdőző lelkészi, hittanári, diakóniai munka, amely azonban nemcsak „üres beszéd”, hanem nagyon sokrétű, sok feladattal átszőtt hivatás, amelynek során kiemelten fontos a társadalmi kérdésekre való válaszadás. A szociális kérdések jelentőségére az egyetem minden képzési szintjén kiemelt figyelmet fordít. Ez a fajta érzékenység és aktivitás reménység szerint a szolgálatba álló egyházi hivatást választók munkáján is visszatükröződik.

A KötőSzó Facebook-oldalán is megosztottuk az imázsvideót, ahova ez a hozzászólás érkezett: „Katolikusként is mehetek?” Felmerülhet a kérdés, hogy – ha léteznek ilyenek – a teológia oktatásának mely részei nyitottak nem evangélikusok számára?

M. K.: Igen, természetesen vannak olyan képzéseink, amelyek nyitottak más felekezetek tagjai számára is. Ilyen képzéseink például a kántor- és a katekéta-lelkipásztori munkatárs alapképzés, a doktori képzés, egyes szakirányú továbbképzések, de bizonyos szempontból a hittanárképzés is.

csoportkep.JPG

Csoportkép a forgatás után (fotó: Kohán József)

A videó főszereplőjét is sikerült elérnünk. Lelkészhallgatóként téged választottak az EHE imázsfilmjének főszereplőjéül. Hogyan élted meg a forgatást? Mire figyeltél különösen?

Gregersen-Labossa Mátyás: Hálás vagyok azért, hogy engem választottak erre a feladatra, hiszen már most pár óra erejéig megtapasztalhattam azt az érzést, amely remélhetőleg végigkíséri majd az életemet.

Őszintén szólva a forgatás eléggé fárasztó volt, két nap alatt vettük fel az anyagokat. Az operatőri és rendezői stáb profizmusa és maximalizmusa abban is látszott, hogy minden egyes mozdulatra és fénybeállásra ügyeltek, hogy a legjobb legyen. Szerintem ez meg is látszik a kész anyagon. Annak ellenére, hogy fárasztó volt, remekül éreztük magunkat. Jó társaság gyűlt össze, így könnyen együtt tudtunk működni, sok vidám pillanatot szerezve egymásnak. Amikor elolvastam a film forgatókönyvét, egyből értettem, mire gondolt a szerző. Sok emberben élhetnek sztereotípiák a lelkészi hivatásról, fontos azonban látni, hogy mennyire komplex ez a szolgálat: megvan a gyönyörű oldala, ugyanakkor sokszor nehéz is, és tele van küzdelmekkel.

Úgy gondolom, a legszebb és legfontosabb ebben a hivatásban, hogy a Szentlélek és az isteni gondviselés végigkíséri az egész életünket, hiszen Istent képviseljük és fogjuk képviselni, ez pedig rengeteg erőt és kitartást ad számunkra.  

matyi.jpg

Pillanatkép a forgatásról (fotó: Kohán József)

Melyik volt a kedvenc jelented, és miért?

G-L. M.: A kedvencem az „öltözködő” jelenet a film elején. Nagypapám, Labossa Lajos volt evangélikus esperes régi Luther-kabátját viselhettem a fogatás alatt. Amikor felvettem, sok érzelem keringett bennem, amellett persze, hogy figyeltem a szerepre.

Te miért választottad a lelkészi pályát?

G-L. M.: A családom szerves része az itthoni evangélikusságnak és egyházi életnek, így biztos, támogató hátteret tudhatok magam mögött. Emellett úgy hiszem, azok, akik elköteleződnek a teológia mellett, nagyon mély elhívást kapnak Istentől. Lehet ez egy konkrét esemény vagy évek, évtizedek alatt kialakuló érzés. Én úgy gondolom, az utóbbi csoporthoz tartozom. Egész eddigi életemen éreztem és érzem Isten elhívását, amelynek szeretnék minden erőmmel megfelelni. 

Hogyan ajánlanád másoknak a teológiát, illetve a lelkészséget mint hivatást?

G-L. M.: Ha valaki úgy érzi, hogy a személyes életében és hitében megtapasztalta Isten elhívását, és kellő akarattal, odaszánással vállalni tudja a papi hivatást, ne habozzon, tegye meg az első lépést, és jelentkezzen hozzánk! Aki ezt választja, nemcsak egy nagyszerű és családias baráti közösséghez kapcsolódhat, de Isten közvetlen munkatársa is lehet.  

A videó itt tekinthető meg:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7716423950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása