Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Karácsonyi szimbólumok – 10 + 1 kihagyhatatlan kellék

A karácsonyi szimbólumok, jelképek körbeölelik az ünnepünket, mégis sokszor rádöbbenünk arra, hogy igazából nem is értjük, mi mit is jelent, mit miért csinálunk a várakozás és az eljövetel időszakában. Most abban szeretnénk segíteni, hogy megérthessük a legalapvetőbb karácsonyi kellékek, tárgyak, ételek és eszközök jelentőségét és üzenetét.

Szerző: Pongráczné Győri Boglárka és Pongrácz Máté

joshua-hoehne-jsk94ubivfs-unsplash.jpg

Tizenegy olyan szimbólumot gyűjtöttünk össze, melyeknek nemcsak Európában, de itt, Magyarországon is különleges tartalma van. Különösen is figyeltünk azokra a magyar sajátosságokra, amelyeket érdemes lenne újra felfedezni és feleleveníteni az ünnepi asztal körül. Ilyen a Luca-búza és a piros alma szokása, melyeknek mély keresztény üzenetük is van.

De nem maradhat ki videónkból a koszorú, a kalendárium és a karácsonyfa sem, valamint olyan különleges eszközöknek is megmutatjuk a keresztény hátterét, mint a csillagszóró és a csengettyű.

Elkalauzolunk benneteket a keresztény gasztronómia világába is a hal és a Jézus-kalács bemutatásával, de a sorból az édességek, így a szaloncukor sem maradhat ki!

Ha nemcsak átélni, de megélni is szeretnétek az ünnepet, ne hagyjátok ki videónkat, tartsatok velünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016340186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása