Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nem ezt akarja Isten
Isten a halál feletti győzelmet akarja – Dietrich Bonhoeffer

scott-rodgerson-nghgic-md-e-unsplash.jpg

A halál láttán nem mondhatjuk fatalista módon, hogy „Isten ezt akarja”, hanem a másik lehetőséget is hozzá kell tennünk: „Isten nem ezt akarja”. A halál jelzi, hogy a világ nem olyan, amilyennek lennie kellene, s hogy szüksége van a megváltásra. Egyedül Krisztus a győzelem a halál felett. Benne éleződik ki leginkább és dől el az „Isten ezt akarja” és az „Isten nem ezt akarja” kérdése. Isten beleegyezik abba, amit nem akar, és ettől fogva a halálnak mégis Istent kell szolgálnia. Ettől fogva Jézus Krisztus halála által az „Isten ezt akarja” magában foglalja azt is, hogy „Isten nem ezt akarja”. Egyedül Jézus Krisztus keresztje és feltámadása által került a halál Isten hatalma alá, és kell Isten céljait szolgálnia. Nem a fatalista beletörődés, hanem az értünk meghalt és feltámadott Jézus Krisztusba vetett élő hit képes legyőzni a halált.

Részlet Dietrich Bonhoeffer Jöjj velem! Elmélkedések minden napra című, egész évre szóló olvasmányt kínáló kötetéből, mely hamarosan megjelenik a Harmat Kiadó és a Luther Kiadó gondozásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr416258346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516_r.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása