Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Északi parti templomok, ahol imádkoznod kell!

Kővágóörs, Nagyvázsony, Dörgicse… Csak pár helységnév azok közül, amelyek kihagyhatatlanok, ha evangélikusként a Balatonra mész nyaralni! Ezernyi érdekes történet, természeti kincs és gyönyörű templom vár arra, hogy felkutasd az északi parton. Mert a Balaton nemcsak a lángosról, a strandról és a buliról szól – hanem remek gyülekezetekről, csoda szép templomokról és számtalan istentiszteletről is! Ha van benneteket egy kis kalandvágy, és szívesen bebarangolnátok a Balaton-felvidéket, akkor nézzétek meg a videónkat!

Szerző: Pongráczné Győri Boglárka és Pongrácz Máté

action-blur-car-child-386009.jpg

Tudtad, hogy a Balaton északi partján áll egy olyan evangélikus templom, mely nem sokkal a tatárjárás után épült? Nos, sokáig én sem tudtam, mígnem egyszer egy szemináriumi kirándulás keretében eljuthattam Kővágóörsre. Azóta is sokat gondolkozom azon, vajon hány istentiszteletet tarthattak már az ősi templom falai között…

Tudtad, hogy létezik egy kicsiny falu a Balaton közelében, melyben három evangélikus templom is megtalálható? A ma háromszáz lelket számláló község hajdanán három település volt. Amikor azonban egyesült Alsó-, Felső- és Kisdörgicse, egyszerre három evangélikus temploma lett a településnek. De a történet itt még nem ér véget, hisz szinte mindegyik ma álló templom mellett megtalálható egy régebbi templomrom is… Szinte mindenkinek juthat egy templom! 

Sokszor talán nem is sejtjük, hogy a csodák itt vannak előttünk, csak nyitott szemmel kell járni. Sokszor bejárjuk a fél világot, hogy valami szépet lássunk, miközben hazánk is elkápráztathat bennünket. Mi most abban szeretnénk nektek segíteni, hogy megismerhessétek, milyen gyönyörű helyek, templomok és milyen kedves gyülekezetek várnak benneteket a Balaton partján. Tartsatok velünk kétrészes sorozatunk első útján! Gyertek templomba! Irány a Balaton!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315812566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása