Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Íme a karantén egyik legjobb ötlete
Eddig 200 magyar fiatal jelentkezett a kezdeményezésre

A Hogy tetszik lenni? kezdeményezés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Fesztivál Önkéntes Központ együttműködésében jött lére. A program célja, hogy a karanténban magukra maradt, magányos idős embereknek nyújtsanak társaságot fiatal önkéntesek segítségével. A Hogy tetszik lenni? törekvés főszervezőjét, Nagy Rékát telefonon kértük, hogy meséljen nekünk a mozgalomról.

Szerző: Torda Eszter

htl_1.jpg

„Az ötlet abszolúte a karanténhelyzet miatt született meg, mi eddig kizárólag rendezvényönkéntesekkel foglalkoztunk – meséli Nagy Réka, a Hogy tetszik lenni? mozgalom szervezője és ötletgazdája és a Fesztivál Önkéntes Központ vezetője. – A járványhelyzet minket is utolért, így reagálnunk kellett. Szerettük volna bővíteni a lehetőségeinket, és rengeteg önkéntes tapasztalatunk van. Az önkénteseken kívül van egy szuper koordinációs csapatunk és mentorcsapatunk is. Amikor bedobtuk ezt az ötletet, szinte mindenki fejest ugrott a munkálatokba.”

Nem kifogyni a témákból

A Hogy tetszik lenni? lényege, hogy a magányos idősek telefonos kapcsolaton keresztül beszélgethessenek az önkéntes pótunokájukkal az általuk megbeszélt időpontban: „Abban a kérdésben, hogy az önkéntesek milyen gyakorisággal hívják fel az időseket, igyekszünk rugalmasak lenni. Megkérdezzük mindenkitől, hogy mikor vállalja a telefonálást, hogyan alakul a szabadideje.”

A kezdeményezés a rendkívüli helyzetben nemcsak társasággal támogatja a magányos időseket, hanem két teljesen különböző generációt is megpróbál szorosabb kapcsolatba hozni.

„Azt kérjük mindenkitől, hogy aki jelentkezik, szánja rá az időt a beszélgetésekre. Ahhoz, hogy ezek a beszélgetések ne fogyjanak ki a témából, témaheteket is tervezünk. Ez pár héten belül el fog indulni, akkor pedig minden héten sztorikat, recepteket gyűjtünk, zenékről beszélgetünk. Feldolgozzuk a régi és új értékeket.”

A pótunokaprogramra már most kétszázan jelentkeztek. A jelentkezés menete regisztrációval kezdődik, majd az önkéntes kap egy oktatói anyagot, amelyből később erre létrehozott, online felületen kell vizsgáznia. A sikeres vizsga után jöhet a „személyes interjú”, amely a kialakult helyzet miatt online zajlik: „Most kezdődött a toborzás, még nem látjuk, hány főt tudunk összekapcsolni. A fiatalokat könnyebb elérni, gyorsabb az információáramlás, az idősebbeknek még idő kell erre. Náluk a bizonytalanság leküzdése is lassítja a folyamatot.”

A Fesztivál Önkéntes Központ a fiatalok, míg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az idősek elérésében segít: „Azt felismertük, hogy mi a fiatalok oldaláról vagyunk erősebbek – mondja Réka. – A másik oldallal, az idősekkel más fába vágtuk a fejszénket. Kerestünk hozzá partnert, aki segít benne, és mivel a Sziget Fesztivál együttműködésben áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, így sok támogatást és segítséget kapunk tőlük, amiért nagyon hálásak vagyunk!”

Elkerülni a visszaéléseket

Bár a Hogy tetszik lenni? még csak pár napja él a köztudatban, Nagy Réka elmondása szerint már így is rengeteg pozitív visszajelzést kaptak. A három-négy hete tartó munkálatokban részt vesznek önkéntes pszichológusok is, a szakemberek részéről pedig egyre több felajánlás érkezik a folyamatok részvételét illetően.

„A csapat nagyon lelkes, feltöltött bennünket a sok megerősítés. Van egy félelmünk, hogy hogyan szűrjük majd a visszaéléseket, de ezekre nagyon oda fogunk figyelni.”

A rendkívüli helyzet végezetével felmerül a kérdés, hogy a Hogy tetszik lenni? népszerűsége továbbra is ennyire töretlen marad-e. Vajon hogyan terveznek a jövőre nézve Rékáék: a járvánnyal együtt a telefonbeszélgetéseknek is vége? „Szeretnénk majd indítani egy blogot, ahová feltöltjük a tapasztalatokat, élményeket, sztorikat, amelyek beérkeznek hozzánk. Remélem, tudunk majd könyvklubot, sütőklubot nyitni és megosztani az ismereteket egymással.”

A lelkes, fiatal önkéntesek jelentkezését a Fesztivál Önkéntes Központ hivatalos oldalán várják, míg a pótunokára vágyó, magányos idősek jelentkezését a +36-1-391-4710-es számon várja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Kiemelt kép: Fesztiválönkéntes.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7015647810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása