Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Öt ok, amiért jó evangélikusnak lenni

Kovács Viktor evangélikus lelkész a KötőSzó olvasóinak sem ismeretlen, hiszen több írását olvashatták már oldalunkon. Azonban az ajkai lelkész aktívan vezeti saját blogoldalát is, és nemrégiben podcast-adásokba is kezdett. Az Evlelkész Podcast első adásában öt okot fogalmazott meg, amiért jó evangélikusnak lenni. 

Összeállította: KötőSzó

20171031luther-marton.jpg

1. Szabadság

A lelkész szerint az evangélikusság első és egyik legnagyobb erénye a szabadság, melynek kiemelt területét képezi a gondolati szabadság. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy dogmatikai kérdések vagy a hit tételei vita tárgyát képezhetik, hiszen azok az evangélikusság közös kincsei. Ugyanígy nem lehet vita tárgya az üdvösség kérdése sem, hiszen Isten erre vonatkozó terve nem gondolati szabadság kérdése, hanem tény.  Kovács Viktor hangsúlyozza, hogy az evangélikusok a Szentírás, a józan ész és a lelkiismeret hármasára építve mérik meg gondolataikat. 

2. Krisztus a középpontban

Az evangélikus egyházban Krisztus van a középpontban. Nemcsak az életünknek, hanem a szabadságunknak is ő a középpontja. Ugyanis a hitbeli szabadság senkinek sem jár alanyi jogon, hanem a Krisztushoz tartozásból következik. Ez az evangélikus egyházban minőségileg és mennyiségileg is megjelenik.

3. Biztonság

A kiegyensúlyozott élet fontos eleme, hogy biztonságban érezze magát az ember. Az evangélikus hívő biztonságban tudhatja magát, mégpedig azért, mert az Isten hatalmas, felfoghatatlan szeretettel szereti az embert. Nem utálja, nem fenyegeti, sőt utat készít magához. 

4. Középút

Az evangélikusság mindig törekedett arra, hogy szélsőségektől mentes legyen. A tradíció és a haladás között is mindig megtalálja azt a középutat, melyben nem csorbul az Isten üzenete. A lelkész szerint azonban nem mindenben van középút, ahogyan ezt már az első pontban, a szabadság esetében is tárgyalta.

5. Kevesen vagyunk

Bár elsőre furcsának tűnik ez a pont, hiszen egy lelkész mindig arra törekszik, hogy egyre többen legyenek a nyájban. Azonban Kovács Viktor szerint vannak ennek előnyei is, mégpedig az, hogy kevesebb negatív élmény vagy előítélet társulhat az evangélikussághoz – ellentétben a nagyobb testvéregyházakkal. 

A teljes adást ITT lehet meghallgatni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr6915356416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása