Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Minden ember ismeri a félelmet
Szeverényi János gondolatai

„Ne félj, és ne rettegj!" (Józs 8,1a)

„A szeretetben nincs félelem, sőt a teljes szeretet kiűzi a félelmet." (1Jn 4,18a)

Szerző: Szeverényi János

lina-trochez-ktpkyus3qjs-unsplash_1.jpg

Gyermekkoromban sokat énekeltük ezt az éneket családi körben. Szerettem, mert tele van biztatással, féltéssel, szeretettel.

Ó, ne félj, ne rettegj, én veled vagyok,
Ím, e szó utamra csillagként ragyog.
Felhők közt, mint napfény, úgy tör át szavad:
Nem hagy el Megváltód, sohasem leszel magad.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.
(Hallelujah! 154,1)

Ennek ellenére - mint minden ember - én is megismertem a félelmet és a rettegést. Félelem a betegségtől, a haláltól, a család elvesztésétől. Létezik egy definiálhatatlan egzisztenciális félelem: az árvaság érzése. Ez a belső nyugtalanság az istennélküliségből fakad. A félelem megeszi a lelket - erről szól R. W. Fassbinder azonos című filmje.

Ezért is csodálatos imádság, melyet az Úr tanított: „Atyánk, aki a mennyekben vagy...” Nem vagyunk árvák, Isten visszafogadott, örökbefogadott minket. Drága volt az ár: az Úr Jézus élete. Aki így szeretett minket, ahogy ma is mondja nekünk: „Ne félj, és ne rettegj!” Szeretlek. Enyém vagy. Az isteni jelenlét kiűzi szívünkből a félelmet, a szorongást.

Voltak szakaszai az életemnek, amikor úgy gondoltam: Isten nélkül élek. Ma már tudom, hogy a fenti ének tartalma akkor is igaz volt. „Nem hagy el Megváltód, sohasem leszel magad.” Tekintete kísért magányos útjaimon is. Az Istentől kapott hit nem az érzéseken alapul, hanem Isten hitünktől is független szeretetén. Ő akkor is lát, tud rólam, szeret, ha beborul felettem az ég. Szurokfekete éjszakán is tudhatom, hogy ő lesz a fényes hajnalcsillag. (Jel 22,16)
*
Uram, köszönöm a mai üzenetet! Erre van szükségem nekem és minden embernek. Annyi okunk lenne a félelemre, jelenléted mégis békességet ad nekünk. Töltsd be szívünket Szentlelkeddel, isteni szereteteddel, amely kiűzi a félelmet! Ámen.

 

Az írás eredetileg megjelent az Útmutató oldalon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115334674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása