Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

A tudomány és a hit két kibékíthetetlen ellentét?
Egyházi vezetők beszélgettek

Az M5 csatorna négyhetente sugározza a Püspökkenyér című műsort, amelyben Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök műsorvezetőként beszélget Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel. A műsorban általában egy világi és egy egyházi témát járnak körül. A 2019. augusztus 4-i adásban a lelkészszentelésekről, az ötvenéves évfordulóját ünneplő holdraszállásról, valamint a tudomány és a hit kapcsolatáról beszélgetett a három egyházi vezető.

puspokk.png

A három résztvevő személyes hangon beszélt arról, hogy püspöki szolgálatuk egyik legszebb, legszemélyesebb része a lelkészszentelés. Az ordinációkra a nyári időszakban szokott sor kerülni. Az egyházi vezetők a műsorban bemutatták saját felekezeteik szokásait, a liturgia menetét, de még inkább a lelki felkészülést, továbbá szó esett a lelkészi és papi utánpótlás kérdéseiről is. A műsor második felében szó esett az első holdraszállásról, mely ötven éve (1969. július 20) történt, valamint arról, hogy VI. Pál pápa és általában az egyházak hogyan reagáltak erre. Az űrhajósok között többen mélyen hívő emberek voltak, volt köztük, aki Bibliát vitt fel, vagy éppenséggel ott úrvacsorázott. A beszélgetés további felében a hit és a természettudomány összefüggéseit járta körül a három püspök. 

Steinbach József szerint Isten megajándékozta az embert azzal, hogy ekkora ismeretekre tehet szert, amivel a teremtett világ csodálatos törvényszerűségeiből valamit felfedezhet. „Azért kell imádkoznunk, hogy ezt az Isten által teremtett élet javára és kiteljesedésére fordítsuk és ne ellenében, mert ugye ismert ez a probléma, hogy a hit és a tudás nem állnak szemben egymással, hanem ugyanannak a csodálatos dolognak a két oldalát jelentik." – mondta.

Kocsis Fülöp szerint nincsen olyan kérdés, amitől félne a hit vagy az egyház, és mindenkit bíztatott arra, hogy tegyék fel az őket foglalkoztató kérdéseket. Hozzátette azt is: „A tudományt nagyon fontos úgy tekinteni, mint az embernek az a képessége, amely felfedezi az Isten által teremtett világot. Ha nem az Isten világaként értelmezi, akkor a leglényegesebb kérdéseket kihagyja és csak a saját kis műhelyében vagy laboratóriumában keresgeti a válaszokat, de az igazi válaszokat nem találja meg."

Fabiny Tamás megjegyezte: "A hit gyengesége, ha nem mer konfrontálódni a tudománnyal, vagy a technikai fejlődéssel."

A teljes adás itt érhető el.


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr1315007398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása