Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #81 | Szélrózsa 2018

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkban a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozó eddig bejelentett előadóinak dalaiból válogattunk. A Szélrózsát idén nyáron, július 25-29-én rendezik meg a Vas megyei Bükön. Az előkészületekről interjút is készítettünk, amely itt olvasható.

my_post_copy_2.jpg

A Szélrózsával való kapcsolatom még 2012-ben indult, mikor egy evangélikus tábor hatására zenészként részt vettem több zenei formációban, melyek később felléptek a találkozón. Akkor még nem gondoltam volna, de az ott tapasztalt nyitottság és szeretetteljesség örökre meghatározta az életemet és szinte biztos vagyok abban, hogy nem lennék evangélikus egyházam tagja, vagy a Kötőszó egyik dolgos keze, ha nem lenne a Szélrózsa.

Hogy ez miért van, az még számomra is kérdés. Lehet, hogy az igei alkalmak változtattak meg bennem valamit, vagy a fontos kérdésekről gondolkodó fórumbeszélgetések, előadások. Az is előfordulhat, hogy a találkozón megismert emberek miatt lettem egyre érdeklődőbb, nyitottabb a kereszténység felé, de azt is el tudom képzelni, hogy egyes koncerteken való táncolás, bulizás indított el valamit nálam. De valószínűnek tartom, hogy ezek összessége hatással volt rám és a hitemre. 

Egy biztos, a fentiek mindenképp elárulják a Szélrózsáról, hogy egy izgalmas, örömteli, sokszínű találkozó és ami számomra talán a legfontosabb lett az évek során az az, hogy ezt az izgalmat, boldogságot és sokszínűséget képes egy otthonná varázsolni. Egy olyan otthonná, ahol fontosak lehetünk, ahol figyelnek ránk, ahol rászánják az időt, hogy megismerjenek minket és ahol megsegítenek minket akkor, hogyha valami elsötétíti életünket. És az valami egészen hihetetlen, hogy ez az otthonosság megtörténhet egy olyan helyen, ahol egyszerre 1300-1400 ember jelen van. 

A mai válogatás a zenei kínálatnak csak egy apró szeletét mutatja be. Azokba a zenekarokba enged betekintést, akikről biztosan tudjuk, hogy ott lesznek a találkozón. Én hiszem, hogy ezek a koncertek is tudnak otthonná válni egy-egy ember számára. Olyan otthonná, amelyre a keresztény közösségek már évszázadok, évezredek óta vágynak.

Számok listája:

  • Bagossy Brothers Company - Van Ez A Hely
  • Blahalouisiana - Ha Élni Felejtek
  • Soulwave - Mindenki szelíd
  • Bagossy Brothers Company - Úszom A Nap Felé
  • Soulwave - Szaladok
  • Blahalouisiana - Magamban még
  • Bagossy Brothers Company - Színdarab
  • Soulwave - Kalandor
  • Blahalouisiana - Az első reggelen

A szöveget Nagy Szabolcs írta. A mai válogatás Spotifyon is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Neked milyen dal jut eszedbe a Szélrózsáról? Mivel egészítenéd ki a válogatást? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr8213676350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása