Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #71 | Egyházzenei advent

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat advent második vasárnapja alkalmából Dr. Finta Gergely, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyházzenei Tanszékének vezetőjét, orgonaművészt, a Deák téri templom orgonistája készítette.

f2.jpg

Adventi válogatásunk első fele hazai dallamokat idéz. Egyik legkedveltebb adventi énekünk az Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő. Hazánkban népdalszerű változatát használjuk, ami egy német ének nyomán született. A szövege költői képpel fejezi ki Krisztus mennyei és földi származását: Megnyílt az ég, harmatozva…, Föld virulj ki, hadd fakadjon…

Az Új világosság jelenék… ének duplán is aktuális, hiszen a korai protestáns énekkönyvek (graduálok) adventi énekként közlik, de az „új világosság” alatt eleink a reformációban megújult igét is értették, így a jubileumi év végéhez közeledve a reformáció üzenetét is felidézi.

135 éve született és 50 éve halt meg Kodály. Egyik legismertebb kórusművében egy régi adventi éneket dolgoz fel. Az énekszöveg a Biblia Jézusra vonatkoztatott képeit veszi sorra.

Advent egyik főéneke a Jöjj népek Megváltója, amelyet Szt. Ambrus Veni redemptor gentium c. himnusza nyomán írt Luther. A latin himnuszt S. Scheidt orgona variációival váltakozva halljuk. Luther éneke pedig Bach három korálelőjátékában és kantátájában szólal meg. A korálelőjátékékok sora a bensőséges imádságszerű feldolgozástól a dicsőítő karakterig vezet. A kantáta nyitótétele ünnepélyes hangvételű. A szóló tételekben az örömteli Jézus-várás szólal meg. Ezt a karaktert folytatja a záróének, melyben a Szép fényes hajnalcsillagom kezdetű ének záró része szólal meg.

Számok listája:

  • Maczkó Mária - Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő
  • Finta Gergely - Ó jöjj, ó jöjj, Üdvözítő (orgonakorál)
  • EHE liturgikus ének szeminárium, Finta Gergely - Új világosság jelenék (protestáns graduálkönyvek formája és Sulyok Imre korálelőjátéka)
  • Kodály Zoltán -  Adventi ének (előadja: Ars Nova Sacra Énekegyüttes, vez.: Párkai István)
  • EHE liturgikus ének szeminárium, Finta Gergely - Veni redemptor gentium (ádventi himnusz és S. Scheidt variációi)
  • Johann Sebastian Bach - Nun komm der Heiden Heiland (Jöjj népek Megváltója) – három korálelőjáték BWV 659, 660, 661 - előadja: Ton Koopmann
  • Johann Sebastian Bach - Nun komm der Heiden Heiland – BWV 61 kantáta (előadja: Sibylla Rubens, soprano Sarah Connolly, alto Christoph Pregardien, tenor Peter Kooy, bajo Collegium Vocale, vez.: Philippe Herreweghe)

 

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Neked mi a kedvenc adventi éneked? Mivel egészítenéd ki a válogatást? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr5313457243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet_tr.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása