Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #20 | Advent 4 - Kinczler Zsuzsanna

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Advent negyedik vasárnapjára Kinczler Zsuzsanna egyházzenész készítette

adobe_spark-01.jpg

Készülünk. Készülődünk. Itt van már a 4. vasárnap is. Meggyújtjuk az utolsó gyertyát is. Összegzünk is. Újra eltelt egy advent. Sikerült e felkészülni az ünnepre? Lélekben is készültünk, vagy csak testben, tárgyban? Milyen énekek, milyen dallamok kerültek elénk?

Persze, gondolatban és lélekben már sokszor előbbre járunk. Így van ezzel minden szolgálattevő, lelkész, egyházzenész, családanya, családtag, mindenki. Küszöbön a karácsony.

Ha az irodalomban keresgélünk, akkor látjuk tán leginkább, mennyire megváltozott a világ. Advent nem az elcsendesedés időszaka körülöttünk, nem a bűnbánat ideje, egyre kevesebb figyelmet fordítunk a lila színre és annak jelentésére is. Keverednek, halványodnak-erősödnek a szokások. Tudjuk, ismerjük e saját egyházunk tanítását, liturgikus tradícióját?

Hol vagyunk mi már Buxtehude vagy Bach adventjétől? Messze….

Az emberek nem ugyanazok, nem olyannak ismerik a világot, ahogyan régi korok emberei. Buxtehude és Bach nagyon csodálkozna. 

Úgy hallgatunk zenét, ahogy egy konzervet nyit ki az ember, hogy kis időre elmerüljön letűnt korok ízeiben. Ugyanakkor régen, a közönség és a gyülekezetek is folyton csak a legújabbat akarták hallani.

Az e heti válogatás ó és új is egyszerre. Hiszen ez mind a miénk! Micsoda gazdagság! Ősi dallamokat is lehet új ruhába öltöztetni, mint egy régi kivágós babát. Sőt, születnek új dallamok is.

Mi magunk sietünk. Állandóan sietünk valahova. Adventben már kicsit karácsonyban járunk. Advent 4. vasárnapja Bachnál de tempore, nálunk visszatekintés sok más kedves dallamra, de már előíz is: közeleg a szenteste, itt a karácsony!

Számok listája:

  • J. S. Bach - Bereitet die Wege, bereitet die Bahn BWV 132
  • Whitbourn - Son of God: Kyrie
  • Whitbourn - Son of God: Pax Domini
  • Kodály Zoltán - Adventi énekek
  • King’s Singers - Veni, veni 
  • Max Reger - Es kommt ein Schiff
  • Buxtehude - Wie soll ich Dich empfangen (Mint fogadjalak)
  • Vocalconsort Leipzig - Wie soll ich dich empfangen (Mint fogadjalak)
  • Berliner Solistenchor - Nun komm, der Heiden Heiland (Jöjj, népek Megváltója – régi dallamok új köntösben)
  • Salaputia Brass Connection - Macht hoch die Tür (Jer, tárjunk ajtót)
  • Trudbol A Cappella - Coventry Carol (Bye Bye Lully Lullay)
  • John Rutter - Candlelight Carol
  • John Rutter - Angel's Carol

UPDATE: Néha egy lista elkészülte után magunk is rácsodálkozunk, hogy ez még belekerülhetett volna. Olykor elejtünk pár könnycseppet félretett kedvencek miatt. Most is így történt, hisz kaptunk a lista készítőjétől egy kiegészítést, mely közelebb hozza az előttünk álló vasárnap textusát: Örüljetek az Úrban mindenkor! Ismét mondom: örüljetek!

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr112053283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása