Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Készül a magyar Luther-játék!
Interjú Bence Domonkos grafikussal

Luther Márton életét feldolgozó társasjáték készül. Bence Domonkos, a játék tervezője elárulta, honnan jött az ötlet, hol tartanak most és miért lesz egyedülálló ez a játék. 

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna | Forrás: evangélikus.hu

Honnan jött az ötlet, hogy a reformáció jubileumához kapcsolódó játékot készíts?

A sógorom tette fel nekem a kérdést, hogy a 2017-es évfordulóhoz közeledve, nem gondoltam-e arra, hogy készítsek egy játékot. Jó ötletnek tűnt, így elkezdtem utánanézni. Eredetileg úgy gondoltam, hogy Németországban, a reformáció szülőföldjén biztosan rengeteg ilyen társasjátékot fogok majd találni, de csalódnom kellett. Alig van valamirevaló, használható játékuk. Az interneten találtam egy Here I stand című angol nyelvű játékot, amely egy 16 órás stratégiai játék, illetve egy másik Luther életével foglalkozó, Wittenbergben játszódó, német nyelvű játék. Van számítógépes játék is, de az meg inkább kisgyerekeknek való. Magyarországon találtam egy református kiadású, Kálvin János élete című játékot... Így ezen a gyér kínálaton fellelkesülve, feleségemmel elkezdtük a koncepció kitalálását és tesztelését. Fontos, hogy olyan játékmechanikai dolgokat fejlesszünk ki, amelyek működőképesek.

Hogyan működik majd a játék? Mik a szabályok?

Fontos, hogy olyan játék legyen, amelyet viszonylag rövid idő alatt, minél több személy tud játszani. Akár egy hittanóra végén levezetésképpen, akár egy gyerekbibliakör alatt. Először tizenöt főben gondolkodtunk, de most már úgy körvonalazódik, hogy inkább maximum tíz fő lesz, aki játszhatja.
Fontos az is, hogy a játékszabályoknak egyszerűeknek kell lenniük, hogy rövid idő alatt el lehessen magyarázni, ne kelljen sok időt tölteni vele és minél hamarabb indulhasson a játék. Beszélgettünk több lelkésszel is, a tanácsukat kértük, és ők is azt mesélték, hogy sok családban, sok gyerek életében a szabadidő eltöltésében nem játszik központi szerepet a társasjátékozás, így ez is inkább az egyszerűség felé terelt bennünket. Próbálunk minél gyakorlatiasabbak lenni. Így szeretnénk egy könnyed, gyors, élvezetes partijátékot létrehozni. Végül egy kártyajáték lett belőle, nem pedig klasszikus táblajáték. A mechanizmusa úgy zajlik, hogy mindenki kap hat darab kártyát. Luther életéből 16 történet szerepel a játékban, mindegyikhez legalább hét kártya kapcsolódik. Vannak olyan kártyák is, amelyek több történethez is illeszkednek. Amikor kirakunk a kártyákból egy sort, akkor láthatjuk, hogy a kártyákon lévő színek egymáshoz illeszkednek. A színek jelzik, melyik kártya melyik történethez illik. A játékosok írnokok, akik valós történeteket írnak Luther Márton életéből. Mindenkinek van egy jelölője, és amikor lerak egy kártyát, ráhelyez egy jelölőt, így látszik, ki mennyi részt írt a történetből. Aki többet írt bele, az nyeri meg azt a fejezetet. Vannak még olyan kártyák is, amelyek a játékosok közötti interakciót segítik: lehet majd a másiktól elvenni kártyákat, pluszpontokat lehet szerezni bizonyos kártyákkal, ki lehet cserélni a másik jelölőjét a sajátomra és így tovább.

Mennyire kell tudni a játékhoz Luther Márton életét?

Fontos szempont volt, hogy nem kell előismeret, a játék során el lehet számos történetet, eseményt sajátítani, így egyben tanulni is lehet a játék során. Folyamatosan el kell olvasni a játékkártyákon lévő információkat.

A játék egyik kártyáján: Bugenhagen

Olvassa el a Bence Domonkossal készült teljes interjút az evangélikus.hu-n!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr558381766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása