Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #86 | Külföldön lenni

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de lehet, hogy nincs hozzá kedved. Talán nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondolatokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnap eseménye felé tekintve. Mai válogatásunkat Rosta Izabella teológushallgató készítette németországi ösztöndíjas benyomásairól.

my_post_copy_2_4.jpg

Gyerekkorom óta életem minden egyes korszakát más-más zenék határozták meg. Gondolom, ezzel nem vagyok egyedül. Amint meghallok egy ismerős dalt, beugrik az a bizonyos érzés, illat, melyet akkor éreztem, a látvány, melyet akkor láttam, amikor az a bizonyos zene szólt.

Nincs ez másképp most sem, hogy ösztöndíjas vagyok. Ha akarom, ha nem, bekúsznak a gondolataimba a népszerű, német slágerek, amelyek kíméletlenül kínozzák a magyar füleket.

A külföldön töltött idő egyik szépsége, hogy az embert a legváratlanabb pillanatokban érik meglepetések, újabb impulzusok vagy éppen a semmi maga. Így hát az utóbbi időben rengeteg olyan zenét halmoztam fel, amelyek megtestesítik az újdonságot, az örömet, az új barátságaimat, azt, hogy külföldön vagyok magyar, de dallammá formálják a semmittevést, a bánatot, azt, hogy hiányzik mindenki, akit otthon hagytam, és magát a csendet is.

Számok listája:

  • The Lumineers – Nobody Knows
  • Max Giesinger – 80 Millionen
  • Szabó Balázs Bandája – Apám a vadludakkal
  • Kaleo – Save Yourself
  • The Lumineers – Long Way From Home
  • Gryllus Vilmos – Szúrós gombóc
  • The Rembrandts – I'll Be There For You
  • Dave Matthew's Band – Where Are You Going (live)
  • 30Y – Ahogy elképzeltem
  • Bear's Den – Agape
  • Heino – Ich hab’ mein Herz in Heidelberg verloren

A mai válogatást Rosta Izabella teológushallgató készítette. A fotó szintén az ő műve.

A válogatás Spotify-on is elérhető. Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatod meg.

Neked milyen dalok lettek fontosak egy külföldi tartózkodás során? Mit gondolsz a mai válogatásról? Merre induljon a következő Hangolódó?

Írd meg véleményed, szám- és témaötleteid kommentben, nyilvános Facebook-csoportunkban vagy a kotoszo@lutheran.hu-ra!

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr9213769458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása