Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Hangolódó #49 | Jézus és a rock and roll

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, új rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó-sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Horváth Gergely rádiós műsorvezető, a Jézus és a rock and roll szerzője – korábban a Petőfi rádió és Kultúrfitnesz szerkesztője – készítette könyvéről.

jer2.jpg

Minden dal egy külön univerzum. E felfedezésre rádiós szerkesztőként jutottam életem egy olyan szakaszában, amelyben a felnőtt megtérő fiatal hite és a munkáját jelentő popkultúra nap mint nap szikrát vetett. Nem puszta súrlódás volt ez, hanem kiengesztelhetetlennek tűnő, stabil belső ellentét. De a megoldást épp ez a helyzet hozta, nevezetesen a dalok személyes életünkben betöltött szerepére való mélyebb rálátást és vele az irántuk tanúsított nagyobb tiszteletet és megbecsülést. Ezek az univerzumok hol idegenek és rájuk se nézünk, hol sietünk feléjük és vonakodunk kijönni belőlük, hol csak egyszerűen átutazunk rajtuk és velük, ám azoknak, amelyekben ott munkál az alkotói bátorság, mindig van egy saját, kikerülhetetlen gravitációs mezőjük. Ezek azok a dalok, amelyek vállalnak valamilyen tétet. És ezek azok, amelyekkel dialógusba kerülünk.

Bár ezekhez az univerzumokhoz változó a viszonyunk, ők térben és időben is kommunikálnak egymással. Meg velünk. Ez a kommunikáció személyes történeteket tár fel. Dalok, amelyek belső világaink fontos elemei lettek, ám máshogy szóltak benned és bennem. Mindegyikük párlat és stáció. Nem mindent hagyunk el, de csak az jön velünk, ami Istenhez segít közelebb. Velem így történik.

A rock and roll, legjobb pillanataiban, igazságkeresés. Szítjuk a lánglelkűség zsarátnokát. Azzal a kockázattal égünk, hogy az igazságot nem fogadjuk el. Ha mégis, már másképp hevülünk. A „Jézus és a rock and roll” mindig intim és személyes történet, amelyekről mégis épp a dalok adnak közös, ismerős lenyomatot. Velük és általuk áll fel nagy közös élményünk tablója; embernek lenni, Krisztus előtt és Krisztus után. Az idő számít, de a zene összeköt.

Az alábbi dalsor variáció „Jézus és a rock and roll”-ra. Képzelt riport egy megtérés dalfesztiváljáról. Fiktív, de elejétől a végéig a dalok egymásra hatása írja a közös történetet. Valahol mindannyian tartunk benne, de a végében szeretnék élni – e vágyunk hajt a vasárnap felé

Számok listája: 

  • Vad Fruttik - Nem hiszek
  • John Lennon - God
  • Bruce Springsteen - Adam Raised a Cain
  • Joe Bonamassa - Burning Hell
  • Kid Rock - Rock N Roll Jesus
  • Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction
  • 30Y - Szívemhez szorítom
  • Coldplay - Fix You
  • Linkin Park - What I’ve Done
  • Mumford and Sons - Roll Away Your Stone
  • Nina Hagen - Nobody’s Fault But Mine
  • Balaton - Áldott, ki jő
  • Royal Delux - Day Is Gonna Come
  • Blind Faith - Presence Of the Lord

Horváth Gergely már készített nekünk Hangolódót, azt itt lehet megtalálni.

Sorozatunk további válogatásait itt hallgathatja meg. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7512643831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
kevelet1314_tr.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása