Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Robbantás volt egy egyiptomi kopt keresztény kápolnánál

Háromnapos gyásznapot rendeltek el Egyiptomban, miután vasárnap az ország központi kopt keresztény katedrálisa melletti kápolnára mért támadás következtében 25 ember meghalt és 49 megsebesült. A legtöbb áldozat nő és gyerek volt. 

Eddig senki nem vállalja a felelősséget a támadásért, melynek célpontja egy kairói kopt keresztény katedrális melletti kápolna volt. Az egyiptomi állami televízió híradása szerint 12 kiló TNT-t használtak a robbantáshoz.

Az állami televízió híradásában Abdel Fatah al-Sisi elnök összefogásra buzdította a keresztényeket és a muszlimokat a terrorizmussal szemben, amely "minden egyiptomi közös harca" kell hogy legyen. Az elnök úgy nyilatkozott, hogy nyomást gyakorol a kormányra, hogy a történtekre adott válasz annak megfelelően határozott és gyors legyen, mert ez az elmúlt évek vallási kisebbségeket érintő legsúlyosabb csapása volt az országban.

Több száz ember gyűlt össze a katedrális körül a robbantás után, egyikük így nyilatkozott az állami televíziónak:

"Ezek az emberek imádkozás közben ölték meg. Még csak nem is az otthonukban haltak meg." Másikuk szerint "a kormány nem tud megvédeni általában a terrorizmussal szemben."

"Ez minden egyiptomi számára súlyos sérelem - állítja Boules Hailem atya, a Kopt Katolikus Egyház szóvivője. Ez nem csak a kopt közösségről szól, ez egy minden egyiptomi ellen intézett támadás volt."

Pénteken egy biztonsági ellenőrzőpontnál robbant pokolgép a gízai piramisok közelében, a támadásban legalább hat rendőr életét vesztette, és többen megsebesültek. A merénylet elkövetőjeként az addig viszonylag ismeretlen Hazm Mozgalom jelentkezett.

A civilek és a keresztények elleni támadások eddig nem számítottak megszokottnak Egyiptomban.

Szöveg és kép forrása: Guardian

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912041495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása