Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Adjátok meg Trumpnak, ami Trumpé
Mit mondott az elnök? És mit mond a Biblia?

Érdemes kicsit alaposabban megnézni, hogyan is áll az új amerikai elnök kedvenc könyvével és Krisztus követésével.

Szerző: Kovács Viktor, ajkai evangélikus lelkész

November 8-án az USA 45. megválasztott elnöke Donald Trump lett. Erre senki sem számított, legalábbis kevesen. Sokféle magyarázat született arra nézve, hogy miért ő lett a győztes. Az okok között az amerikai választási rendszert (mert valójában Clinton darabra több szavazatot kapott), a kiábrándult tömeget, az agresszív és mozgósítható fanatikus kisebbséget, apátiába süllyedt többséget emlegetnek. Ki tudja? Az biztos, hogy idén ez már a második nem várt fordulat (a Brexit után) a világpolitikában. Biztos, hogy vannak nagy összefüggések, amelyek mentén megérthető lenne ez a (két) esemény, de ezek kielemzését hagyjuk a szakértőkre.

Ami viszont biztos, hogy Trumpot (elsősorban) a fehér, és magát kereszténynek mondó közép és alsó társadalmi rétegek emelték a hatalomra. Ők voltak legfogékonyabbak az „unortodox” milliárdos személyére. Ő pedig a milliárdjai ellenére is el tudta hitetni velük, hogy valójában közülük való, az ő hangjuk, az ő érdekeiket képviseli. Ennek elérésében pedig, őt a tömegekkel összekötő az egyik fő kapcsolódási pont a kereszténység volt. Vagyis az, hogy minden vulgárissága, ellentmondásossága és botrányossága mellett Trump kereszténynek mondta magát.

De mit is jelent az, hogy keresztény?

A „keresztény” szónak, direkt módon, nincsen köze a „kereszt” szóhoz. Ez csak a magyar nyelvben jön ki így. A „keresztény” kifejezés a görög „Χριστιανός” („krisztiánosz”), vagyis „krisztusi”, „Krisztus-követő” szóból származik.

Tehát, aki kereszténynek mondja magát, az Krisztust akarja követni. Ennek módját pedig leginkább a Bibliából lehet „kiolvasni”, és az alapján formálni szavainkat, tetteinket, életünket. Ezt Trump is tudja, valószínűleg éppen ezért mondta 2015-ben egy michigani alkalmon, hogy a Biblia a kedvenc könyve. Ez persze még önmagában nem jelent semmit, hiszen ha valakinek a Gyűrűk Ura a kedvenc könyve, attól még nem lesz hobbit.

Viszont Trump azt is kimondta 2016-ban: „I am proud to be a Christian.” - azaz „Büszke vagyok, hogy keresztény lehetek!”

Érdemes kicsit alaposabban megnézni, hogy hogyan is áll az új amerikai elnök kedvenc könyvével és Krisztus követésével. Persze mi is csak az elnök szavaiból tudunk kiindulni, hogy a szívben mi van, azt csak az Úr tudja. A most következő felsorolásban Donald Trump nyilatkozatai, tőle származó idézetek (ahol tudtam, ott pontos forrásmegjelöléssel és linkkel) és bibliai szakaszok fognak egymás mellett szerepelni párhuzamosan.

​A válogatás mögött nincs tudatos teológiai vagy politikai koncepció, csak szabadon asszociálok. 

Donald Trump

 

Biblia

„Nem fogok beengedni kétszázezer szíriait, akik talán az Iszlám Állam követői is lehetnek.” (Face the Nation, CBS – 2015)

 

„Ne sanyargasd a jövevényt, hiszen ti ismeritek a jövevény életét” (Mózes 2. könyve 23,9)

 

„A szépségem az (vagy: az a szép bennem), hogy nagyon gazdag vagyok!” (Good Morning America, 2011)

 

 

Jézus ezt mondta a gazdagnak: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj el, add el vagyonodat, oszd szét a szegényeknek, és kincsed lesz a mennyben; azután jöjj, és kövess engem! Amikor hallotta az ifjú ezt a beszédet, szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.” (Máté evangéliuma 19,21)

 

„Évek óta nem volt ilyen hideg, az NBC épp most nevezte el ezt a Nagy Fagynak. És az országunk még mindig költ erre a globális felmelegedés nevű átverésre?” (Twitter bejegyzés, 2014. január)

 

 

„Fogta tehát az Úristen az embert, és elhelyezte az Éden kertjében, hogy művelje és őrizze azt.” (Mózes 1. könyve 2,15)

 

„A lényeg az, hogy soha nem lehetsz túl mohó/kapzsi (greedy).” (Részlet Trump The art of the deal című könyvéből)

 

 

„Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől (...)” (Pál 1. levele Timóteushoz 6,10)

 

Trump: Minden sikeres személynek hatalmas egója van.
Újságíró: Minden sikeres személynek? És Teréz Anya? Vagy Jézus Krisztus?
Trump: Sokkal nagyobb egók, mint amit valaha meg tudnál érteni! (Playboy, 1990)

 

 

„Mert az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ö szolgáljon, és életét adja váltságul sokakért.” (Márk evangéliuma 10,45)

„Az az indulat legyen bennetek, amely Krisztus Jézusban is megvolt: aki Isten formájában lévén nem tekintette zsákmánynak, hogy egyenlő Istennel, hanem megüresítette önmagát, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett, és emberként élt; megalázta magát, és engedelmes volt mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.” (Pál levele a filippiekhez 2,5-8)

 

„Nem hiszem, hogy Ivanka (Trump lánya – a szerk.) meztelenül pózolna, habár nagyon jó alakja van. Ha nem lenne a lányom, szívesen járnék vele.” (az ABC The View, című műsorában 2006-ban)

 

 

„Mindenfelé az a hír járja, hogy paráznaság van közöttetek, mégpedig olyan, amilyen még a pogányok között sem fordul elő: hogy tudniillik valaki apjának feleségével él.” (Pál 1. levele a korinthusiakhoz 5,1)

 

„Úgy tűnik, a házasságom az egyetlen területe az életemnek, ahol kevesebbet is elfogadtam, mint a tökéletest.” (Surviving at the Top, 1990)

 

 

„Legyen forrásod áldott, és örülj ifjúkorodban elvett feleségednek.” (Példabeszédek könyve 5,18)

„Férfiak! Úgy szeressétek feleségeteket, ahogyan Krisztus is szerette az egyházat, és önmagát adta érte (...)” (Pál levele az efezusiakhoz 5,25)

 

„Amikor úgy gondolom, hogy igazam van, semmi sem érdekel.” (60 Minutes, 1985)

 

 

„Hallgass a tanácsra, és fogadd el az intést, hogy végre bölcs légy!” (Példabeszédek könyve 19,20)

 

„Ne engedjétek be az ebolás betegeket az Államokba.” (Twitter bejegyzés, 2014. augusztus 1.)

 

 

 

Egy leprás leborult Jézus előtt, és ezt mondta neki: „Uram, ha akarod, megtisztíthatsz. Jézus kinyújtotta a kezét, megérintette öt, és ezt mondta: Akarom. Tisztulj meg! És azonnal megtisztult a leprától.” (Máté evangéliuma 8,2-3)

 

„Úgy gondolom, hogy a bocsánatkérés nagy dolog akkor, ha valamiben tévedtél. Teljesen biztos, hogy fogok majd néha bocsánatot kérni reményteljes távoli jövőben, ... persze, ha valaha is tévedni fogok.” (The Tonight Show, 2015 szeptembere)

 

 

„Mert nincs különbség, mivel mindenki vétkezett, és nélkülözi Isten dicsőségét” (Pál levele a rómaiakhoz 3,23)

„Van-e tiszta ember, tisztátalanság nélküli? Nincs egyetlenegy sem.” (Jób könyve 14,4)

 

„Ráhajtottam, de nem jött össze, elismerem. Házas volt, és nagyon keményen ráhajtottam. Megpróbáltam megdugni. (...) Ha pedig sztár vagy, akkor engedik. Bármit megtehetsz (...) Ragadd meg a pinájukat. Bármit megtehetsz.” (2005-ben egy tévéinterjú előtt, amikor azt hitte, nincs bekapcsolva a mikrofonja. Nem sokkal a saját esküvője után. Az eredeti felvétel itt hallgatható meg.)

 

 

„Ne kívánd felebarátod feleségét...” (Mózes 5. könyve 5,21)

 

„Ez országunk valaha volt legfontosabb választása az evangelikálok [az evangelikál (evangelical) nem egyenlő az evangélikussal (lutheran) – a szerk.], keresztények, mindenki, és minden vallásos ember számára. És majd ha bejutok (ti. a Fehér Házba), teszem a dolgomat, mégpedig nagyon jól. És úgy gondolom, valószínűleg ez az egyetlen út, hogy a mennybe jussak. Szóval jobb, ha jó munkát végzek.” (evangelikál vezetők előtti beszéd, Orlando, Florida, 2016. augusztus 11.)

 

 

„Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csak énáltalam.” (János evangéliuma 14,6)

„Isten ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által.” (Pál levele a rómaiakhoz 3,24)

 

 „Megállhatnék az Ötödik Sugárút közepén, és lelőhetnék valakit, és nem veszítenék egy szavazót sem, érted? Ez hihetetlen.” (Sioux Center, Iowa, 2016. január 23.)

 

 

„...hatalmasok és gazdagok. Meghíztak, kövérek, gonosz beszédükben nem ismernek határt.” (Jeremiás próféta könyve 5,27-28)

 

 

 A cím parafrázis Jézus mondására Mt 22,15-22 alapján.

Forrás: evlelkesz blog.

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr7211949953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
mevelet1516.png

 

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása