Kötőszó

Evangélikus közéleti blog

Nők az egyházban: mi a helyzet?

„Ha vallási vezetőkről van szó, szinte kizárólag szürke szakállas férfiakat látunk.” Nőnap alkalmából áttekintettük, milyen a nők aránya és helyzete az evangélikus egyházban itthon és külföldön.

Szöveg: LD

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) lelkészi karában (2015 augusztusi adatok szerint) 130 nő és 213 férfi dolgozik, az elmúlt öt évben viszont több nőt szenteltek lelkésszé, mint férfit (23:20 az arány a nők javára). A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetői (az északi, a déli és a nyugati egyházkerületek püspökei) férfiak, a három püspökhelyettes közül viszont kettő nő. Az esperesek (az egyházmegyék vezetői) szintjén két nő található, összesen 17 egyházmegyéből. A különböző döntéshozó testületekben 25 százalékos a nők aránya, két bizottságban – az Építési és Ingatlanügyi, valamint az Evangelizációs és Missziói bizottságokban – egyáltalán nincsenek nők, míg az oktatási bizottságban ők vannak többen. A MEE tíz bizottsága közül csak a Gyermek- és Ifjúsági Bizottság elnöke nő. Az Országos Elnökség és az Országos Presbitérium egyetlen női tagot számol. 

A számokat komolyan kell venni

Fabiny Tamás, az északi egyházkerület püspöke és a Lutheránus Világszövetség alelnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a számokat komolyan kell venni”, ám nem csak a lelkészek szintjén. „Szomorú, hogy vannak még olyan presbitériumok az országban, amelynek csak férfiak a tagjai” mondja a püspök, aki egy női szolgatársa nemrég hallott temetési prédikációjára utalva kiemeli:

a női hang és női megközelítés a lelkészi szolgálat bizonyos területein bámulatos erővel bír.

Fabiny Tamás szerint külön kell kezelni a lelkészházaspárok helyzetét és a lelkésznőkét, akiknek civil férjük van, illetve az egyedülálló lelkésznők helyzetét is, hiszen mindegyik sajátos. A püspök kiemeli, hogy bár a püspökhelyettesek arányát tekintve vagy más hazai protestáns egyházakhoz viszonyítva nem rossz a helyzet a nemek arányát tekintve, a vezetői beosztásban nagyrészt férfiak vannak, csakúgy mint a zsinati testületben, ez érvényes a tudományos életre is: a Evangélikus Hittudományi Egyetemen egyetlen professzor nő tanít, ő Németországban habilitált. Itthon a női teológiai tanárok közül az elmúlt években jutottak el néhányan  és egyre többen  a doktori fokozat megszerzéséig. 

Külföldi kitekintés 

Mari Teinilä, a finnországi evangélikus egyház hivatalos lapjának főszerkesztője is hasonló tapasztalatokról számol be: Finnországban tíz püspökből egy nő és ő az első női főszerkesztő a lap történetében. Bár szerinte az elmozdulás pozitív a nők irányába, hogyha ma vallási vezetőkről van szó, akár a médiában, akár egyházi eseményeken, akkor mindig szürke vagy fekete, szakállas férfiak jelennek meg a képeken. Hogyha komoly teológiai kérdésekről van szó a nyilvános vitákban, akkor nagyon ritkán szólítanak meg női teológusokat – mondta a főszerkesztő az Egyházak Világtanácsának szervezésében megrendezett Gender, Media and the Church (Gender, média és az egyház) című online-szemináriumon.     

Coleen Bell amerikai nagykövet a magyarországi egyházi vezetőkkel 2015. február 5-én

Ami az észak-európai lelkésznők arányát illeti: a skandináv országokban körül-belül 50-50 százalék a nemek aránya a lelkészi karban és  bár nem ilyen arányban  püspöki-vezetői szinten is megjelennek a nők. A hazai evangélikus egyházhoz hasonlóan Svédországban is több női lelkészt ordináltak az elmúlt években, mint férfit. Lengyelországban viszont eddig egyáltalán nem szenteltek lelkésszé nőket az evangélikus egyházban, Lettországban pedig papírforma szerint lehetséges a nők ordinálása, ám a jelenlegi püspök személyes meggyőződése miatt, annak beiktatása óta  húsz éve  nem szenteltek nőket.  

Mióta lehetnek lelkészek a nők?

Magyarországon 1972-ben szentelték fel az első női lelkészt, Kovács Etelka személyében. Svédországban 1960-ban, Finnországban 1986-ban, Izlandon pedig 1974-ben. 

A borítóképen: Fabiny Tamás püspök négy frissen ordinált lelkésznővel, 2015 nyarán. Balról jobbra: Szlaukó Orsolya, Tóth Orsolya, Fabiny Tamás, Andrejek-Győrfi Judit és Molnár Lilla. (Fotó: Andrejek-Győrfi Judit)

***

Ha tetszett ez a cikk, olvasd el ezt a riportunkat is: Sütnek, főznek, pelenkáznak – bevetésen a lelkésznők férjei

A bejegyzés trackback címe:

https://kotoszo.blog.hu/api/trackback/id/tr598454504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KötőSzó

Társadalom és egyház, kereszténység és közélet, Krisztus és a 21. század. A világ (nem csak) lutheránus szemmel. Kötőszó – rákérdez, következtet, összekapcsol.

Partnereink

277475082_307565714663340_7779758509309856492_n.png
evelet_trksz.png

ksz.png

Közösségünk a Facebookon

süti beállítások módosítása